Historisk arkiv

Møte med den russiske avisen Novaja Gazeta

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Moskva, 25. mars 2009

Utenriksminister Jonas Gahr Støres møtte den russiske avisen Novaja Gazeta i Moskva 25. mars 2009. Les utdrag fra samtalen (intervjuet) oversatt til norsk.

 

  • Innledningsvis: Jeg er i Moskva bl.a. for å drøfte det norsk-russiske samarbeidet innenfor energi og økonomi, samt spørsmål angående Arktis, med Sergei Lavrov. Har også holdt foredrag på Diplomatakademiet i går. Jeg vil få uttrykke takknemlighet på vegne av alle nordmenn til alle medarbeiderne i avisen Novaja Gazeta for deres profesjonelle arbeid. Ber om å få overbringe kondolanse til venner og slektninger av omkomne journalistkolleger. Ønsker å høre mer situasjonen for ytringsfrihet i Russland og forholdene i russiske medier generelt sett

 

  • Om uavhengig presse i Russland: Uten kritisk innstilt presse kan ikke samfunnet eksistere. Dersom denne kjernen i samfunnet ødelegges, dør demokratiet. Norge trenger fri presse, og Russland trenger det i enda større grad fordi landet gjennomgår en demokratisk transisjon. Under våre møter med russiske kolleger tar vi opp spørsmål om ytringsfrihet og pressefrihet. Dette handler ikke om ”innblanding” i naboens indre anliggender. Dette gjelder grunnleggende prinsipper som er viktige for land som er en del av Europa.

 

  • I forholdet til Russland, om å finne balansen mellom såkalt ”realpolitikk” og forsvar av demokratiets grunnleggende prinsipper: Å finne balansen her kan være vanskelig, men nødvendig. Som utenriksminister består mitt arbeid i å møte representanter for den russiske regjeringen, stille spørsmål og gjøre mitt ytterste for å styrke vårt forhold. Dessuten er det nødvendig å utvikle relasjonene mellom de frivillige organisasjoner i våre land, mellom det norske og russiske samfunnet. Det er også en del av et besøk hit å møte representanter for det sivile samfunn. Dette hører også med til ”realpolitikken”.

 

  • En ting til om ”realpolitikk” og fri presse, dvs. et eksempel. I grenseregionen har vi alvorlige økologiske utfordringer, for eksempel er det atomkraftverk og nikkelverk på den russiske siden av grensen, og jeg tror ikke at statlige myndigheter alene kunne oppdage slike trusler og avskaffe dem. Hvis vi ikke hadde hatt en kritisk innstilt presse i Norge, ville vi neppe ha beveget oss framover. Kritikk fra pressen er naturligvis ikke alltid ”hyggelig” – men det hersker ingen tvil om at det er nødvendig.

 

  • Visumspørsmål: Det er nå lettere for russiske journalister å få visum og jobbe i Norge enn det er for nordmenn som skal til Russland. Vi arbeider for å opprette et visumfritt regime; da kan dere komme til Oslo når som helst og gjøre et ”kritisk intervju” med meg. Målet er altså et visumfritt regime mellom våre to land.