Historisk arkiv

Hilsen til organisasjonen Nei til Atomvåpens 30-årsjubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg gleder meg over at Nei til atomvåpen runder de tredve år i fin form og jeg stoler på at organisasjonen fortsatt vil mobilisere krefter og oppslutning, støtte og vilje til å nå vårt felles mål om en tryggere verden uten atomvåpen. Til lykke med jubileet!, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin hilsen.

Kjære venner,

Det er en glede for meg å gratulere Nei til atomvåpen med 30-årsjubileet.

Nei til atomvåpen ble stiftet i en tid hvor det hersket utbredt frykt for at den kalde krigen kunne utvikle seg til en altomfattende atomkrig. Kampen mot atomvåpen engasjerte alle lag av befolkningen.

I dag er det vanskeligere å få folk til å være opptatt av farene ved kjernevåpen. Nye generasjoner har hatt større oppmerksomhet om klimautfordringen og finanskrisen. Likevel eksisterer atomtrusselen fortsatt – ja, i høyeste grad, og vi trenger klare og tydelige stemmer for nedrustning og ikke-spredning.

Det er derfor oppløftende at president Obama har gjort kampen for en atomvåpenfri verden til en internasjonal hovedsak. Jeg er glad for at Nei til atomvåpen arrangerer et fakkeltog for Obama under hans besøk her i Oslo for å motta Nobels fredspris. Det er et tegn på at vi er inne i en tid med nye muligheter og større håp; hvem ville trodd for 30 år siden at Nei til atomvåpen ville komme til å arrangere et fakkeltog til støtte for en amerikansk president?

Regjeringen støtter aktivt opp om president Obamas nedrustningsengasjement og arbeider aktivt for å påvirke holdningene til atomvåpenpolitikken i Nato. Dette er en prioritert oppgave for oss – men også en prosess der vi vet vi vil møte motbør. Derfor er det så viktig at organisasjoner som Nei til atomvåpen er på banen, alltid holder presset oppe og er engasjert sammen med søsterorganisasjoner i andre land.

Et annet viktig mål er et vellykket utfall av NPTs tilsynskonferanse til neste år. Norske myndigheter skal stå på, men vi trenger aktiv medvirkning og klare forventninger fra det sivile samfunnet. For testen på om konferansen blir vellykket eller ei, er ikke at landene som deltar, greier å bli enige. Vellykket blir konferansen først om den vedtar konkrete tiltak som bringer oss nærmere en verden uten atomvåpen og viser veien videre. Vi kan gjerne være optimister, men vi må også være viljesterke.

Jeg gleder meg over at Nei til atomvåpen runder de tredve år i fin form og jeg stoler på at organisasjonen fortsatt vil mobilisere krefter og oppslutning, støtte og vilje til å nå vårt felles mål om en tryggere verden uten atomvåpen. Til lykke med jubileet!