Historisk arkiv

Nye byggesteiner i nord. Neste trinn i Regjeringens nordområdestrategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Presentasjon i Tromsø, 12. mars 2009

Nordområdesatsingen har nå pågått i tre-fire år, lansert her i Tromsø som kjent. Fokuset var da, som nå, det nasjonale og internasjonale. Dette dokumentet er både en oppsummering av alt arbeidet med nordområdestrategien fram til nå, og veien videre, et styringsdokument, sa utenriksminister Støre bl.a. under presentasjonen.

Sjekkes mot framføringen (nett-tv)

1. Innledning

  • Har vært – og er – en glede for meg å ha ansvaret for å koordinere regjeringens nordområdesatsing og nordområdestrategi - arbeid. Dette er hele regjeringens satsning, hele regjeringens strategi, alle statsråder har vært med, det er hele regjeringens produkt. Alle tiltakene ses i sammenheng, det er fokus på felles mål, vi bygger en strategi i fellesskap.
  • Anvender et generasjonsperspektiv, eller i alle fall et perspektiv på 10-15 år fram i tid, det vil si tre-fire stortingsperioder. Igjen, dette er viktig for en strategi.
  • Jeg har ofte sagt at våre ”mentale kart” nå endres i nordområdesammenheng; det gjelder også i dette arbeidet internt i departementer og i regjering i Norge.
  • Vi setter en ny dagsorden, nasjonalt, regionalt og internasjonalt; det handler om nord i Norge, nord i Europa, nord i verden. Nordområdene er ingen ”lokaliseringssak”; vi møter utfordringene knyttet til nordområdene i Tokyo og i Washington og i Brussel. Det handler om globale utfordringer.

2. Fokus på Arktis

  • Nordområdene og Arktis. Hva som skjer i Arktis har global betydning. Issmelting og klimaendringer. Klimaforskning: Undersøkelser i Arktis har hatt betydning for konklusjonene til FNs klimapanel. Global betydning, men kyststatene har ansvaret. Felles standarder nødvendig, snart nødvendig med fiskeriregime for Polhavet.
  • Det er snakk om ”flere stemmer og én samtale”. Mange er interessert i Arktis nå, internasjonalt, men noe varierende kunnskapsnivå. De samme utfordringene: Opprettholde bosetting, utvikle bærekraftige næringer, bevare miljøet, forutsigbar suverenitetshevdelse og håndhevelse. Vi fører nordområdedialoger med en rekke land. Og setter problemstillingene på dagsorden i internasjonale fora.
  • Strategier: Norge tidlig ute med sin strategi. Nylig har USA framlagt sin strategi og EU arbeider med sine planer for engasjement i Arktis. Vi kjenner igjen mye av vår egen tenkning. Russland har også vedtatt en strategi, men ennå ikke fremlagt. Felles for alle: Ønske om nærvær.  
  • Arktisk råds (AR) rolle. Norsk formannskap. Stort ministermøte i Tromsø i slutten av april, og en issmeltingskonferanse i forkant, med tidligere visepresident Al Gore. Naturlig at Tromsø igjen er i sentrum her, som sentrum for ”den arktiske samtalen” (igjen: ”mange stemmer, én samtale”). AR eneste ”cirkumpolare” organisasjon, og et viktig instrument for inkludering av Russland. Vi ønsker nye observatører velkommen – ja, det er nesten blitt en ”håndteringsutfordring” med de mange observatørskap. AR får nå en styrket rolle i fremtiden. Danmark overtar formannskapet i AR etter Norge.

3. Norden på banen

  • Jeg snakket om våre ”mentale kart” som endres. Ofte preget bl.a. av ”militære bilder” og sikkerhetspolitikk var tidligere et ”tabu” i nordisk samarbeid. En annen virkelighet nå. Nøytrale land med i NATO-ledede operasjoner. Nå skjer det en revitalisering av det nordiske samarbeidet. Sikkerhet og fellesskap.
  • Stoltenberg-rapporten, har stor relevans for nordområdene.
  • Eksempel her: Helhetlig overvåkings- og varslingssystem: ”BarentsWatch”: I ”Nye byggesteiner i nord” har vi prosjekter som alle nordiske land kan ha nytte av og delta i, her er ”BarentsWatch” ett eksempel.

4. Russlandssamarbeidet

  • Et godt, krevende og viktig naboskap med Russland. Vi utvikler det videre, det krever tålmodighet.
  • Åpen grense. I dag over 100.000 grensepasseringer. Folk-til-folk-kontakter svært viktig. Kultursamarbeidet. Stor prosjektportefølje. Atomsamarbeidet. Kunnskap om hverandre er tillitsbygging. Barentssamarbeidet, siden starten av 1990-tallet, betydningen av direkte kontakt mellom alle samfunnssektorer på regionalt nivå. Arbeidet for lettelser i arbeidsinnvandringen: Noe er gjort, mer må gjøres. Vi lytter til næringslivet, vi vet at det er ting som ikke fungerer godt nok, og vi jobber aktivt videre med disse spørsmålene.
  • Visjonen om en ”pomorsone”. Positive russiske reaksjoner på forslaget. Kan på sikt gi spennende muligheter for norsk-russisk bedriftsutvikling. Grenseboerbevis kan bli en realitet, viktig for mobilitet av arbeidskraft. Vennskapsbyene Kirkenes og Nikel.
  • Barentshavet Øst: Kirkenesområdet og hele Øst-Finnmark er godt posisjonert for å spille en viktig rolle i utviklingen av russisk sektor i Barentshavet (Stockman) – supply, kanskje ilandføring, service, reparasjoner, osv. Viktig å følge med for å oppdatere infrastrukturbehovet i denne regionen og å skape og styrke kunnskapsmiljøene.
  • Kunnskap, kultur og tillit. En slags verdikjede. Vi skaper multikulturelle møteplasser. Ny kulturavtale med Russland. Festivaler og ungdomsutveksling. Urfolk, felles identitet. Mange russiske studenter i Norge (Alta, Tromsø, Narvik, Bodø osv.) om lag 700.

5. Aktivitet og nærvær

  • Stikkord i den sammenheng er kunnskap, forskning. Svalbard – en unik plattform: Internasjonal ”forskningshub”, 13+ nasjoner representert året rundt. Beliggenhet i sårbart miljø, økende turisme, i fremtiden også annen maritim aktivitet. Øygruppen i bruk til aktiviteter som også andre land ser som fornuftige.
  • Moderne marine. God overvåkningskapasitet. Forsvar og kystvakt. Gode nordområdetiltak i Forsvarets langtidsplan 2009-12: Nytt operativt hovedkvarter på Reitan, hærledelsen til Bardufoss m.m. Nye fregatter viktig for nærværet i havområdene. Kystvakten helt essensiell for forvaltningen av fiskeressursene; overfisket redusert med over 50 prosent på tre år, ref. Helga Pedersens innledning nettopp.
  • Sjøtransport, olje og gass. Regionale ringvirkninger. Infrastruktur blir enda viktigere. Havner, veier. Beredskap for miljøkatastrofer og skipsulykker.
  • Kunnskapsbasert næringsutvikling: ”Chairs” (forskningsstol) ved høgskoler (Bodø). Partnerskap mellom offentlig og privat sektor. Nettverksbygging. Fremtidsnæringer er basert på kunnskap. Også næringsutvikling til lands, for eksempel reiselivsnæringen.
  • Nordområdestrategiens ”Barents2020”-program. Støtte til viktige kunnskapsmiljøer. Tromsø – men ikke minst Bodø, med Nordområdesenteret der og hvordan det jobbes i partnerskap offentlig/privat og næringslivet er involvert.
  • Kunnskap er avgjørende. Ta eksempelet med tjuvfiske, som Helga Pedersen redegjorde for.

6. Avsluttende kommentar

  • Nordområdesatsningen har nå pågått i 3-4 år, lansert her i Tromsø som kjent. Fokuset var da, som nå, det nasjonale og internasjonale. Dette dokumentet ”Nye byggesteiner i nord” er både en oppsummering av alt arbeidet med nordområdestrategien fram til nå, og veien videre, et styringsdokument. Det forteller om et utstrakt samarbeid i nord. De tre regjeringspartier står bak dette – men det er svært mange andre aktører også. Vi inviterer nå til å fortsette denne samtalen om satsning i nord. Kunnskap er avgjørende. Vi skal fortsette å lytte, til lokale og regionale myndigheter, til næringsliv og til mange andre. De gode partnerskap. 

******* 

Øvrige innlegg (på nett-tv) og selve strategidokumentet.