Historisk arkiv

Festivalen Barents Spektakel & Barentsdagene 2009 i Kirkenes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hilsen til programavisen for festivalen

I forbindelse med festivalen Barents Spektakel & Barentsdagene 2009 har utenriksminister Jonas Gahr Støre skrevet denne hilsenen til programavisen for festivalen.

Velkommen til Barents Spektakel & Barentsdagene 2009 i Kirkenes! 

Ett år er gått siden norske og russiske sangere og dansere møttes på et islagt Pikevann, hvor Sør-Varanger Avis etterpå slo fast at man ikke hadde sett maken til åpning siden OL på Lillehammer. Pikene på Broen har i 2008 bygd på erfaringene fra Barents Spektakel 2008 og vokst videre, nasjonalt og internasjonalt, som rette brobyggere. Deres begrep – border crossing experience – er blitt satt ut i livet flere steder og vakt oppmerksomhet langt ut over landets grenser. I april 2009 vil Pikene på Broen være blant hovedarkitektene bak kulturprogrammet i Europas Kulturhovedstad Linz i Østerrike – nettopp gjennom flere slike grenseoverskridende prosjekter.

Sør-Varanger kommune har vært en regional brobygger i 2008 og arbeidet fram mot det mål at Barents Spektakel og Barentsdagene skal avspeile de forsterkede kontaktflatene mellom innbyggerne i Barentsregionen. Årets store border crossing experience – seminar på hjul – med politikere i buss mellom Kirkenes og Nikel – er et uttrykk for at forholdet mellom kommunene Pechenga og Sør-Varanger blir stadig mer åpent.

Jeg er glad for at Utenriksdepartementet kan være en støttespiller både for Sør-Varanger kommune og Pikene på Broen i dette arbeidet.

Næringsutvikling i Barentsregionen er tema for årets Kirkenes-konferanse. Dette griper inn i kjernen av de felles målene vi har for det regionale samarbeidet: Å utvikle regionen til en enda bedre plass å leve.

Jeg ønsker alle våre samarbeidspartnere lykke til med arrangementene i og omkring Kirkenes i 2009 og alle deltakere velkommen til Kirkenes!

******

Festivalens hjemmesider: