Historisk arkiv

Guantánamo er USAs ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Aftenposten, 24. oktober 2009

Norge har gjort det klart at vi ikke rede til å ta imot fanger fra Guantánamo-leiren. Lederartikkelen i Aftenposten 19. oktober om Norges holdning krever en presisering.

Norge har som andre europeiske land holdt kontakt med USA om dette spørsmålet de siste månedene. Vi har til nå ikke fått en konkret henvendelse om å ta imot fanger fra Guantánamo. Men da en amerikansk tjenestemann gikk ut i Dagbladet 17. oktober med henstilling til Norge om å motta fanger, ble det nødvendig å klargjøre Norges holdning.

Det ligger en samlet vurdering til grunn for vår begrunnelse. Ved å stenge Guantánamo-basen rydder Obama opp i en uholdbar situasjon skapt av Bush-administrasjonen. Det er viktig å slå fast at det er et amerikansk ansvar å håndtere de personene som sitter i leiren.

De fleste vil bli stilt for retten i USA. Men en gruppe på om lag 60 personer kan av ulike årsaker ikke stilles for retten i USA og heller ikke returneres til sitt hjemland: De kan ikke returneres i frykt for den behandlingen de kan utsettes for, og de kan ikke stilles for retten fordi bevisene ikke er vurdert som tilstrekkelige til å reise en straffesak, men også i enkelte tilfelle fordi det er anvendt tortur i forhørene. Det er personer fra denne gruppen USA har anmodet europeiske land om å motta.

Vi har merket oss at ingen av USAs delstater har sagt seg villig til å motta noen fra denne gruppen. Det sender et krevende signal til andre land at USA selv ikke ser ut til å ville bosette noen fra denne gruppen på amerikansk jord.

Videre skal vi ikke undervurdere utfordringene mottak av slike personer vil medføre. Vi kan ikke legge til grunn at disse tidligere fangene vil utgjøre en sikkerhetsutfordring. Men vi kan heller ikke utelukke det, med de konsekvenser det vil ha med synlige sikringstiltak mv.

Regjeringen skal sikre at det er respekt og aksept for hele utlendingsfeltet, der asyl, opphold på humanitært grunnlag og arbeidsinnvandring av opinionen oppleves som et hele. I en situasjon med betydelig press på utlendingsfeltet har dette vært en tilleggsårsak til at Norge i dag ikke gir grønt lys til å motta fanger fra Guantánamo. Dette er en holdning som for øvrig har bred støtte blant partiene på Stortinget.