Historisk arkiv

Skarp norsk reaksjon mot Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Svarinnlegg i Morgenbladet, 28. august 2009

- Angrepet på ambassaden i Syria i 2006 førte til en meget skarp protest mot dette bruddet på grunnleggende kjøreregler og internasjonale rammebetingelser, ikke bare fra Norge, men fra det internasjonale samfunnet, skriver Støre i et svarinnlegg i Morgenbladet 28.08.09.

I forrige utgave av Morgenbladet (21.08.09) kritiserer forsker Dag Wollebæk min håndtering av angrepet på Norges ambassade i Syria under den såkalte karikaturstriden i februar 2006. Wollebæk er blant annet kritisk til reaksjonen overfor Syria, og hevder at brannen ikke fikk diplomatiske konsekvenser. Dette er ikke tilfellet.

Angrepet på ambassaden i Syria i 2006 førte til en meget skarp protest mot dette bruddet på grunnleggende kjøreregler og internasjonale rammebetingelser, ikke bare fra Norge, men fra det internasjonale samfunnet. Umiddelbart etter angrepet fordømte norske myndigheter ambassadebrannen skriftlig overfor syriske myndigheter, og kritiserte deres håndtering av sikkerheten rundt ambassaden. En skarp protest ble også fremført av meg direkte til den syriske utenriksministeren i en telefonsamtale.

Regjeringen sendte detaljerte krav om full erstatning til Syria ved diplomatisk note datert 20. mars 2006. Norge rapporterte også ambassadeanslaget i Damaskus til FN. Vi gjorde det også klart at det ville være uaktuelt med politisk besøksvirksomhet før Syria hadde påtatt seg ansvar og garantert at landet ville erstatte ødeleggelsene.

I dagene etter angrepet innrømmet syriske representanter overfor Norge at beskyttelsen av den norske ambassaden var utilstrekkelig og at dette representerte et brudd på Wien-konvensjonen. Erstatning ble utlovet. I Syrias innberetning til FN av 22. februar 2006, uttalte syriske myndigheter at de ansvarlige for anslaget skulle straffeforfølges. Regjeringen besluttet på dette grunnlaget å avstå fra ytterligere diplomatiske reaksjoner overfor Syria.

Norge mottok 10. november 2006 åtte millioner kroner i erstatning for ambassadeødeleggelsen. Utbetalingen av erstatningen var som nevnt en forutsetning for gjennomføringen av mitt besøk til Syria den samme måneden.

Norge har også siden den gang fulgt opp saken overfor syriske myndigheter og uttrykt en meget klar forventning om at straffeforfølgning av de ansvarlige gis den nødvendige prioritet i rettsapparatet. Dette har Syria samtykket i.

Anslagene i Syria i 2006 og hendelser i andre land etter den tid, har ført til ytterligere fokus på ambassadenes ytre og indre sikkerhet. Norske diplomater og deres familier kan være sikre på at Utenriksdepartementet gjør sitt ytterste for å ivareta deres sikkerhet ved tjeneste i konfliktutsatte områder.