Historisk arkiv

Klar norsk tale til Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Dagsavisen

- Det er berettiget grunn til å stille alvorlige spørsmål til gjennomføringen av presidentvalget i Iran, skriver politisk rådgiver Tarjei Skirbekk i en kronikk i Dagsavisen 25.06.09. - Vi oppfordrer myndighetene til å undersøke om valget foregikk på rettferdig måte.

Det iranske folket viste et usedvanlig engasjement ved presidentvalget. Protestene på gjennomføringen og resultatet har også vært historiske. Ikke siden revolusjonen i 1979 har så mange deltatt i demonstrasjoner. At Iran har et begrenset demokrati overskygger ikke det genuine folkelige engasjementet som vi har vært vitne til.

23. juni har Mazyar Keshvari (Frp) et kritisk innlegg om Norge og Iran. La oss igjen være helt klare, slik utenriksminister Støre var alt dagen etter valget og ved flere anledninger siden: Norge tar på det sterkeste avstand fra iranske sikkerhetsstyrkers brutale behandling av fredelige demonstranter. Vi oppfordrer myndighetene til å stanse maktbruk og frigi alle arresterte demonstranter. Vi fordømmer arbeidsforbudet som er innført for utenlandske journalister, og framholder at ytringsfriheten må gjelde for alle. Det er berettiget grunn til å stille alvorlige spørsmål til gjennomføringen av valget. Vi oppfordrer myndighetene til å undersøke om valget foregikk på rettferdig måte – og til åpenhet rundt resultatet. Dette var blant annet budskapet da vi innkalte den iranske ambassadøren i Oslo til UD tirsdag 16. juni.

Sammen med andre land, internasjonale organisasjoner og media stiller vi iranske ledere til ansvar, og slik støtter vi det iranske folkets kamp for dets rettigheter. Å bryte forbindelsene med Iran vil frata oss muligheten til direkte å engasjere de iranske lederne. Videre vil isolering av Iran etter vår vurdering ikke tjene det iranske folkets interesser, men krefter i landet som ønsker konfrontasjon med omverdenen. Ensidige norske sanksjoner vil ventelig ha liten innvirkning på det iranske regimet.