Verden i Kristiansand
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Kulturmagasinet Absolutt, Kristiansand, utgitt i forbindelse med Kristiansand Internasjonale Musikkfestival – Circus
Tale/innlegg | Dato: 13.08.2009
- Derfor er jeg også glad for Kristiansand Internasjonale Musikkfestival er opptatt av hvordan kultur bidrar til utvikling. Kristiansand er dessuten en perfekt ramme for en slik festival. Kristiansand er en internasjonal by, skriver utenriksminister Støre i forord til festivalmagasinet.
Musikk er et universelt språk, et felles uttrykksmiddel. Gjennom musikk kan alle kulturer møtes og kommunisere, på tvers av landegrenser, språkskiller og andre barrierer. Kristiansand Internasjonale Musikkfestival er et uttrykk for alt dette. Festivalen gir mennesker muligheten til å lytte, oppleve og lære; om toleranse, om å vise respekt og om det ha et åpent sinn.
Musikk er viktig nok i seg selv, i likhet med annen kunst og kultur, både for mennesker og samfunn, lokalt som globalt, og det har det vært til alle tider. Samtidig skaper musikken møteplasser hvor man kan oppleve noe sammen.
Og er det noe vi trenger i våre egne lokalsamfunn, i vårt land og i internasjonal sammenheng, er det nettopp gode møteplasser, gode rammer og steder hvor vi kan vise respekt og forståelse for hverandres uttrykksformer, og hvor vi kan finne felles ståsted, en felles lyttepost, bokstavelig talt.
I vår verden trenger vi ikke akkurat å finne ut av hva som skiller oss mest – men hva som forener oss, hvor vi møtes, og hva vi står sammen om å oppleve.
I Utenriksdepartementet har vi styrket den globale satsingen på kultur i løpet av de siste fire årene, som en del av regjeringens samlede kulturløft. F.eks. har vi støttet et samarbeidsprosjekt i Palestina som skal gi palestinske barn et musikkopplæringstilbud på skolen. Dette – og andre typer prosjekter – som handler om å gi barn og unge muligheten til å oppleve og ta del i kultur, er viktig. Og når barn er med, så er det også ofte et nettverk rundt, av søsken, foreldre, venner, skoler og lokalmiljøer, som direkte og indirekte trekkes med i et prosjekt, som dermed gir plass til musikk og utdannelse i et konfliktfylt og hardt oppvekstmiljø. Å nå ut til barn og unge er derfor svært viktig, enten det handler om vann, mat, medisiner eller musikk.
Derfor er jeg også glad for Kristiansand Internasjonale Musikkfestival er opptatt av hvordan kultur bidrar til utvikling. Kristiansand er dessuten en perfekt ramme for en slik festival. Kristiansand er en internasjonal by. Det er bare å ta en titt på byens innbyggere – så vises det. Mennesker fra mer enn 125 ulike land bor i byen. Det representerer en merverdi – og forteller noe om hvem og hva Kristiansand er, byens utsyn. Derfor er denne type festival også en døråpner for andre nordmenn, vi hører nye utøvere, nye musikkuttrykk, får ny kunnskap og kanskje en ny forståelse. Den er med på å svekke fordommer og gi oss mer kunnskap om de såkalte ”fremmedkulturelle miljøer” i Norge. – Ja, det nye Norge, det nye Kristiansand. Jeg håper alle får noen flotte dager under festivalen!
Oslo, august 2009