Historisk arkiv

14 viktige områder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Aftenposten 11. september 2009

Utenrikstjenesten er en kunnskapsorganisasjon. Vi vil jobbe for at den kontinuerlig videreutvikles for å ta vare på norske interesser, gir bistand til reisende nordmenn, og for å styrke Norges internasjonale kultur- og næringsliv. Vi vil fokusere på nye, fleksible arbeidsmåter og fortsette gjennomgangen av hvordan vi organiserer vårt diplomatiske nærvær, skriver Støre i en kronikk i Aftenposten 11.09.09.

Har utenrikspolitikk vært fraværende i valgkampen? Det avhenger av øynene som ser, ørene som hører og de menneskene du møter.

Jeg har snakket om utenrikspolitikk på alle mine reiser i denne valgkampen - til 14 fylker, 30 kommuner – og ikke minst ved de over 15 universiteter, høgskoler og videregående skoler jeg har besøkt. Engasjementet om internasjonale spørsmål er stort.

Hovedlinjene for norsk utenrikspolitikk ligger i Stortingsmelding nr. 15 (2008-2009) ”Interesser, ansvar og muligheter.” Vi skal prioritere saker som berører norske interesser og der Norge har forutsetninger for å gjøre en forskjell. Slik jeg ser det vil disse områdene stå sentralt de neste årene.

1. Nordområdene – fortsatt vårt viktigste strategiske satsningsområde!

Regjeringen har satt Nordområdene på dagsorden, hjemme og ute, med fokus på aktivitet, nærvær og kunnskap. Vi anlegger et generasjonsperspektiv for å ruste vår nordligste landsdel til å møte klimaendringer, ressursforvaltning, interesse for Arktis og forholdet til Russland. Vi følger ”Byggesteiner i Nord”, en bredt anlagt plan for verdiskaping, miljø, kultur og infrastruktur i nord.

2. Å redde klima er moderne sikkerhetspolitikk.

Klima er vår tids største globale utfordring. Vi skal arbeide for en sterk og rettferdig avtale som kan bidra til kraftige reduksjoner av klimagassutslipp. Vi ønsker en pris på CO2, en rettferdig byrdefordeling for utviklingslandene, utvikle skogsatsingen og stå i spissen for ny teknologi, som vindkraft og fangst og lagring av CO2.

3. Vi skal bidra i Europa og ivareta norske interesser.

Vi skal ta godt vare på EØS-avtalen som sikrer oss adgang til det indre marked og er av stor betydning for norsk økonomi, velferd og arbeidsplasser. I neste stortingsperiode skal vi gjennomgå erfaringene med avtalen etter 15 år. Vi skal ta vår del av ansvaret for å støtte de nye medlemslandene. Vi skal jobbe målrettet for å ivareta norske interesser i forhold til EU-organene og EU-landene.

4. Bekjempe fattigdom og fremme utvikling.

Vi har økt bistanden til 1 %. Vi vil effektivisere og målrette bistanden og fortsatt lede an i kampen mot fattigdom og et bredt humanitært engasjement. Finanskrisene har vist hvor utsatt vi er. Vi må jobbe for bedre kontroll med finansstrømmene, mer rettferdig handel, kamp mot skatteparadis og ulovlige internasjonale pengetransaksjoner og fortsatt kamp mot korrupsjon.

5. Internasjonal rett skal gå foran makt – et sterkere og reformert FN.

Det er en norsk kjerneinteresse å jobbe for en verdensorden der folkeretten står sterkt. For at FNs rolle skal styrkes, må FNs mange organisasjoner kontinuerlig forbedres og reformeres. Vi vil arbeide for et mer representativt sikkerhetsråd og for en bedre samordning av FNs ulike innsatser i land og områder der krig og konflikt herjer.

6. Bidra til et nytt strategisk konsept i NATO som gjør Norge tryggere.

Medlemskapet i NATO er en hjørnestein i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Vi vil arbeide for at NATO forblir livskraftig og relevant i en ny tid. Vi vil engasjere oss aktivt i alliansens arbeid med et nytt strategisk konsept.

7. Afghanistan – vi skal bygge afghansk kapasitet til å styre landet.

En strategi for tilbaketrekking i Afghanistan handler om å bygge landets egen kapasitet som gjør at afghanerne kan ta vare på sin sikkerhet og styre sitt land, i tråd med FN sikkerhetsråds resolusjoner. Mer av vår militære og sivile innsats skal bidra til det, samtidig som vi står ved våre bidrag for kvinner, utdanning og landsbyutvikling og kamp mot narkotika og korrupsjon med stor vekt på samordning gjennom FN.

8. Menneskerettigheter – vi skal bekjempe overgrep og diskriminering.

Norge skal være en uredd forsvarer av de universelle menneskerettighetene og styrke støtten til modige menneskerettighetsforsvarere. Vi skal arbeide mot dødsstraff og tortur. Vi skal fremme ytringsfriheten. Vi skal bekjempe alle former for diskriminering og bruke FNs organer og de internasjonale konvensjoner om menneskerettighetene.

9. Helse - vi skal redde millioner barn og kvinner fra å dø.

Siden 2000 har Norge stått i spissen for den globale vaksinealliansen som har reddet over 3 millioner barn. Nå skal vi videre, med et krafttak for bedret mødrehelse.

10. Norden inn i G20.

Vi har ledet an i en styrking av det nordiske samarbeidet om utenriks- og sikkerhetspolitikk. De nordiske land har mange felles interesser som gjør at samarbeidet bør utvikles ytterligere, ikke minst i vår egen region, men også globalt. Samlet sett er de nordiske land verdens 8. største økonomi. En nordisk stemme hører hjemme i G20.

11. Vi skal bidra til at verden ruster ned.

Vi skal arbeide for en verden uten kjernevåpen, ved innsats for nedrustning og ikke-spredning. Norge ledet arbeidet for en internasjonal konvensjon mot klaseammunisjon. Vi vil nå styrke innsatsen mot væpnet vold, blant annet ved å bidra til en internasjonal konvensjon om håndvåpen.

12. Fred og forsoning der vi kan gjøre en forskjell.

Norge er rede til å bistå parter i konflikt med å finne veier til fred, forsoning og utvikling. Dette krever vilje til langsiktig satsing og vilje til å prioritere satsinger der vi kan gjøre en forskjell. Vi vil fortsette våre bidrag til fred i Midtøsten, blant annet ved å støtte etableringen av en palestinsk stat som kan leve side om side med Israel i fred.

13. Ny global handelsavtale for rettferdig handel.

Vi vil arbeide for at det ferdigforhandles en ny WTO-avtale som sikrer norske interesser og gir utviklingslandene bedre adgang til verdenshandelen. Vi vil arbeide for at enda flere utviklingsland får tollfri adgang for varer til Norge. En ny WTO-runde må fokusere på klima og klare mål for anstendig arbeid.

14. Vårt internasjonale fotavtrykk.

Utenrikstjenesten er en kunnskapsorganisasjon. Vi vil jobbe for at den kontinuerlig videreutvikles for å ta vare på norske interesser, gir bistand til reisende nordmenn, og for å styrke Norges internasjonale kultur- og næringsliv. Vi vil fokusere på nye, fleksible arbeidsmåter og fortsette gjennomgangen av hvordan vi organiserer vårt diplomatiske nærvær.