Historisk arkiv

Innledning på fylkesårsmøtet i Rogaland Arbeiderparti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sandnes, 6. mars 2010

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom rett fra en reise til India, Pakistan og Afghanistan da han innledet på fylkesårsmøtet til Rogaland arbeiderparti - bl.a. om partiets politikk overfor innvandrere.

Støre baserte sin innledning
bl.a. på følgende momenter (utdrag): 

  • Bakgrunn: Kommer rett fra en reise til India, Pakistan og Afghanistan. Rett fra Kabul til Sandnes; en stigende kurs: Sandnes ”topper” derfor denne uka!
  • Rogaland Ap: God valgkamp i 2009, stor medlemsvekst. Selv har jeg gode minner fra valgkampen i Rogaland i fjor. Arbeiderpartiet var best på sosiale medier i fjor.
  • Partiets grunnverdier – knyttet til økonomi og miljø. Kunnskap, arbeid og velferd. At flere bedrifter, flere i arbeid, bidrar til verdiskapning. I Norge er 65 prosent av energiforbruket fornybar, langt mer enn f.eks. UK. Miljøbevissthet. Vi lever i en verden med store kontraster. Norge et rikt land. Vi er privilegerte.
  • Vil bl.a. innlede til denne politiske debatten i dag ved å snakke om partiets politikk overfor innvandrere. Debatten knyttet til innvandring skjer over hele verden; ikke et ”særnorsk” fenomen.
  • Jeg er oppnevnt til å lede partiets integreringsutvalg, som nylig ble oppnevnt. Partiets politikk skal stå på to trygge bein: En streng og rettferdig innvandringspolitikk og en konsekvent og aktiv integreringspolitikk. Hvis vi ikke oppfattes som konsekvente i asylpolitikken, vil vi tape folks tiltro til at vi kan holde orden i samfunnet.
  • Norge må ha en asylpolitikk som samsvarer med nabolandene. Avvik blir fort forsøkt utnyttet av menneskesmuglere.
  • Om oljeboring i Lofoten og Vesterålen: Helt sentralt å bygge på kunnskap før spørsmålet om oljeleting blir avgjort. Vi må ”stå trygt på trinnet i stigen” før vi tar neste skritt. Vil minne om: Motstanden mot oljeboring nord for 62. breddegrad på 70-tallet. Det var ”et kunstig skille”. Det ville være ”uhistorisk” å ikke utnytte de olje- og gassressursene som er tilgjengelige. Men det er også ”uhistorisk” å gjøre nye skritt nordover i en gråsone mot fiskeriressursene.
  • Island: Av de nordiske landene er det Norge som stiller opp mest. Men dette er ingen naturkatastrofe, det er menneskeskapte problemer. Islendingenes gjeld er 12 ganger større enn landets brutto nasjonalprodukt. Islendingene har i valg etter valg fra 1991 stemt fram en politikk som har ledet fram til dagens situasjon. Jeg erkjenner fullt ut at ikke alle islendinger så dette, men i et demokrati er folket ansvarlig for den politikken de velger. Jeg vil ikke at norske skattebetalere skal ”kjøpe ut” Island, men vi skal stille opp med lån. Det er ikke aktuelt å ta av Oljefondet for å hjelpe Island.