Historisk arkiv

Åpningstale til Sidsel Hanums utstilling ”Tidevann”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Lillehammer Kunstmuseum 13.02.2010

Utenriksminister Støre åpnet Sidsel Hanums utstilling i Lillehammer Kunstmuseum 13.02.2010.

Støre baserte sin tale på stikkord og momenter (her er kun et utvalg tatt med):

 

Kjære Sidsel Hanum, kjære publikum,

 

  • Takk for invitasjonen. Flott å være her nettopp i dag. OL-start i Vancouver, minnene fra Lillehammer 1994. Leste i en avis at ’under Lillehammer-OL måtte besøkende trå varsomt i den frosne hovedgata’. Det var vinteren, midt i byen, og siden har jo vertskapsbyene vært noe annet, hoteller, kaffehus, sushibarer og infrastruktur for de store horder.
  • Midt i all denne støy ligger Lillehammer her like vakker som i 1994 – og midt i all støy og kompleksitet i verden tar vi til Lillehammer kunstmuseum for å se en mester i forenklingens kunst – forenklingens harde vei – teknikk og virtuos utførelse – Sidsel Hanums store retrospektive utstilling.
  • Variasjonen, skjørheten, storheten og dybden i Sidsel Hanums kunst. Det er på en gang både noe solid og skjørt i hennes arbeider. Noe kraftig og sart. Både jordbundet og luftig. Hardt og mykt. Fascinerende kontraster. Som livet selv. Så også med fargene: Både jordfarger og så plutselig irr gult, sterkt grønt.
  • En reise i tid. Tidevannet, som bilde. En skapende reise. Reise, rytmen, forandringene. Tid og form. Verden sys sammen i formene i din kunst. Kultur møter samfunn. Kunst speiler samfunn.
  • Porselenet, hele tiden i forandring. Trofasthet mot basisformene, det ovale. Det eneste som er sikkert er forandringen.
  • Liv, samfunn. Hvordan leve sammen med hverandre. Strekke ut hånden. Dialog, ikke et svakhetstegn, men en styrke. Viktigheten av å ha evnen til dialog, i vårt samfunn. Dialogens motsetning er monolog, enetalen. Kunsten er i dialog med samfunnet, med den store verden.
  • Tidevann er en type dialog, ja som et bilde på dialogen, opp/ned, fram/tilbake.
  • Verdier, ytringsfrihet, menneskerettigheter. Bygges, igjen og igjen.
  • Mange av hennes kunstverk i offentlige bygninger, på mitt eget kontor, hos Erik Solheim og på Statsminsterens kontor. På vegne av Regjeringen.
  • En av landets mest markante kunsthåndverkere og kunstnere. Et bredt spekter av hennes arbeider, fra 1970-tallet og til i dag. Mer enn 30 års karriere. Arbeider i keramikk og porselen. Kommer opprinnelig fra Hamar, men bodd på Borøya ved Tvedestrand i mange år. Selv møtte jeg henne i fjor, sjekta, bryggekanten, Sørlandet.
  • Sidsel Hanum har reist mye, lange turer til Asia, tatt med seg impulser, inspirasjon, farger, teknikker, venner, kontakter, hjem. Kunst og håndverkstradisjoner er et internasjonalt språk, ja det er ”utenrikspolitikk”. Norge i utlandet (vårt ”fortavtrykk”) er ofte mest kjent ved noen av våre kunstnere og musikere (og idrettsutøvere) enn for f.eks. saker vi er opptatt av.
  • I sum: Sidsel deler sine historier med oss. Sidsel og Lillehammer Kunstmuseum kan være stolte over denne utstillingen. Den viser spennet og styrken både i henne kunst, og i norsk kunsthåndverk, gjennom de siste tiårene. Derfor en stor glede for meg å åpne utstillingen – ”Tidevann”.

***

Se www.lillehammerartmuseum.com