Historisk arkiv

Katalogforord til Bergen internasjonale filmfestival – Checkpoints

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

20. oktober 2010

Slik sett kan filmer bidra til å påvirke verdenssamfunnet gjennom å løfte frem urimelige politiske og sosiale forhold og utviklingstrekk, skriver utenriksminister Støre bl.a i sitt forord til festivalprogrammet.

Kjære festivalpublikum,

Jeg har med stor glede takket ja til å åpne årets Checkpoints i Bergen. Da Raftostiftelsen og Bergen internasjonale filmfestival (Biff) utfordret hverandre i 2007 til å samarbeide om en ”festival i festivalen” Biff, så Checkpoints dagens lys. Dette programmet som er viet menneskerettighetssaker – dokumentarfilmer fra mange anerkjente og noen mer ukjente filmskapere – er imponerende kvalitativt, men det er dessverre, får jeg nesten si, like stort også i omfang. For vi skulle gjerne ha sett at de universelle menneskerettighetene var bedre ivaretatt verden over og at dette grunnlaget for å lage filmer av dette slaget var mindre påtrengende. Jeg kan bare konstatere at det er det dessverre ikke. Disse filmene er i høyeste grad nødvendige.

Flere av filmskaperne som tar for seg slike alvorlige temaer gjør det med fare for egne liv eller de ender i fengsel. Mange får i alle fall ingen økonomisk uttelling av dette arbeidet. Ja, det er med andre ord stor grad av idealisme involvert. Drivkraften er å kunne påpeke urettferdige og uverdige forhold og å problematisere områder som andre ignorerer – men som trenger vår alles oppmerksomhet. Slik sett kan filmer bidra til å påvirke verdenssamfunnet gjennom å løfte frem urimelige politiske og sosiale forhold og utviklingstrekk. Vi så dette med Al Gores film som tok temperaturen på kloden. Den ble lagt merke til – også av Den norske nobelkomiteen.

Biff har lenge markert seg som en samfunnsengasjert filmfestival og presentert visuelle dokumenter som verken kinoene eller fjernsynskanalene har vist. Festivalen er ikke bare blitt landets største; den er også en av Nordens største mønstringer av dokumentarfilm, i tillegg til at den har et rikholdig fiksjonsprogram. Den bidrar også til at mer enn 12.000 skoleelever blir mer bevisst og oppdatert på forhold ute i verden; noe som forteller meg at film kan og bør tas enda mer seriøst i utdanningsøyemed som et virksomt medium for å lære – ofte på en underholdende måte – og på en arena hvor skoleelever er på hjemmebane – i kinosalene.

Noen filmfestivaler forbindes med røde løpere og glamour. På Biff er det ikke mange røde løpere, men desto flere røde tråder som vitner om bevisste valg, spennende programarbeid og utfordrende opplevelser for oss publikum.

Vel møtt!

****

Mer informasjon om festivalen.