Historisk arkiv

De norske styrkene i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til Kontingentbok for NCC XVII og NSE XVI

Det er en ære for meg å få skrive noen ord i kontingentboken for NCC XVII og NSE XVII. Hver og en av dere har levert en formidabel innsats – under vanskelige og krevende forhold.

 

Kjære soldater og offiserer, kvinner og menn, i kontingentene NCC XVII og NSE XVI,

Det er en ære for meg å få skrive noen ord i kontingentboken for NCC XVII og NSE XVII. Hver og en av dere har levert en formidabel innsats – under vanskelige og krevende forhold.

Det var i mars 2010 jeg sist besøkte dere nord i Afghanistan. Jeg er spesielt glad for at jeg for første gang fikk muligheten til å besøke støttelementet i Mazar.

Jeg verdsetter samholdet og motivasjonen jeg fikk oppleve blant de norske soldatene. Jeg vil takke for den raushet og gjestfrihet dere viste meg og for all den innsikten dere har delt med meg og med andre representanter for norske politiske myndigheter.

Som utenriksminister føler jeg et stort ansvar for de kvinner og menn som sendes til Afghanistan. For oppdraget innebærer stor risiko. Den innsatsen hver og en av dere legger i dette oppdraget er viktig for Norges, våre alliertes og ikke minst for afghanernes fremtidige sikkerhet og velferd. Gjennom daglig virke gjør dere et imponerende arbeid for å beskytte den friheten og tryggheten vi har i Norge og som vi ønsker at fremtidige generasjoner afghanere også skal få oppleve.

Jeg vet at dere jobber og lever under tøffe forhold. Sikkerhetssituasjonen er alvorlig og noen steder har den endog blitt verre i løpet av den tiden dere har tjenestegjort.

Flere av dere har vært i stadig hyppigere kamphandlinger. I mai ble åtte såret, to alvorlig, under harde kamper i Ghowrmach-distriktet. Jeg ønsker de av dere som fremdeles er under behandling god bedring, og jeg retter en spesiell takk til dere for den heltemodige innsats som dere og deres kolleger viste under det angrepet.

Fem av deres kolleger betalte den aller høyeste prisen dette halvåret. 25. januar ble Claes Joachim Olsson drept av en veibombe. Og i skrivende stund har vi nettopp mottatt den dypt tragiske meldingen om at Andreas Eldjarn, Simen Tokle, Christian Lian og Trond André Bolle også har blitt drept, av nok en veibombe. Norge har blitt rammet hardt de siste seks månedene – men ingen hardere enn de aller nærmeste. Mine tanker går til soldatenes familie, venner og medsoldater. De ga sine liv for de verdier Norge står for – frihet, rettferdighet og solidaritet.

 

Kjære tjenestekvinner og menn,

Dere fyller alle ulike roller i et stort apparat. Hver av dem er avgjørende for at hele kontingenten skal fungere optimalt.

Når jeg møter afghanske ministere og kolleger fra andre land, blir jeg ofte minnet om det flotte renommé norske soldater har – og det er vel fortjent. Jeg har selv besøkt fem ulike kontingenter og jeg har hver eneste gang blitt like imponert.

Dere utviser en profesjonalitet, medmenneskelighet og solidaritet i tjenesten det står stor respekt av. Hjertelig takk for en imponerende innsats.

 

Med vennlig hilsen

Jonas Gahr Støre
Utenriksminister

 Oslo, juli 2010