Historisk arkiv

FNs tusenårsmål – status 2010

Norges bidrag til oppnåelse av FNs tusenårsmål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til publikasjon i regi av Norad og UD

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har skrevet forordet til en publikasjon i regi av Norad og UD om Norges bidrag til oppnåelse av FNs tusenårsmål.

Innsats for fellesskapet gjennom dugnad er en god norsk tradisjon. Globalisering har gjort verden mindre og utvidet fellesskapet. Vi har et ansvar for å bidra til en bedre hverdag for medmennesker i en sårbar verden.

FNs tusenårsmål er listen over konkrete oppgaver for denne globale dugnaden.

I nesten 60 år har Norge gitt bistand til fattige land. Det begynte med Indiahjelpen. Da var India et av verdens fattigste land. I dag er India nærmest en stormakt i en ny verdensorden, der de såkalt vestlige land ikke lenger dominerer internasjonal politikk og økonomi. Samtidig er India landet der det bor flest fattige. Dette viser hvor krevende det er å skape en utvikling som inkluderer alle.

At et samlet verdenssamfunn i år 2000 satte kampen mot fattigdom som nummer én på arbeidslisten, har gitt uttelling. Én ting er konkrete forbedringer i form av færre fattige, flere barn på skole, bedre helse for flere og mer ressurser til å finansiere utvikling. Vel så viktig er det at disse tusenårsmålene har stimulert til større fokus på resultater av all innsatsen.

Innovasjon og læring har gjort oss bedre til å prioritere bistand og politisk engasjement. Private selskaper og fond stiller opp. Uten dem blir krafttaket for svakt. ”Få det til å skje!” er mottoet for markeringen av ti år med FNs tusenårsmål. Raskere fremgang krever innsats fra både fattige og rike, offentlige og private. Å delta i denne dugnaden er å gjøre en forskjell og ta ansvar.