Veiledning i arbeidet for Norges innsats for menneskerettighetsforkjempere
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Forord, september 2010
Tale/innlegg | Dato: 03.09.2010
Av: Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre
En støtte til menneskerettighetsforkjempere er en investering i rettsstaten og demokratiet, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i dette forordet.
Beskyttelse av menneskerettighetene er en hovedpilar i norsk utenrikspolitikk. Sentralt i dette arbeidet står vår innsats for menneskerettighetsforkjempere. Menneskerettighetsforkjempere er mennesker som står opp for andres rettigheter. Gjennom å dokumentere og påpeke brudd på statenes plikt til å fremme og respektere sine menneskerettighetsforpliktelser bidrar de til å sikre at menneskerettighetene gjennomføres lokalt. En støtte til menneskerettighetsforkjempere er en investering i rettsstaten og demokratiet.
Å kjempe for menneskerettighetene kan være utfordrende og risikofylt, særlig i eget land. Ofte trues sikkerheten til menneskerettighetsforkjempere og deres nærmeste. Mange av dere er på ulike måter engasjert i arbeid for menneskerettighetsforkjempere og gjør en svært viktig innsats både på landnivå og multilateralt. Vi vet at oppmerksomhet og støtte fra det internasjonale samfunn kan gi effektiv beskyttelse og viktig oppmuntring til å fortsette innsatsen for menneskerettighetene.
Regjeringen slo ved sin tiltredelse fast at vi skal styrke støtten til menneskerettighetsforkjempere. Dette arbeidet vil vi derfor at dere skal fortsette å prioritere høyt.
For å intensivere Norges innsats på dette området har vi laget en ny veiledning for arbeidet. Det er vårt ønske at veiledningen skal være praktisk, realistisk, faglig solid og inspirerende å bruke for Utenriksdepartementet og utenriksstasjonene. Retningslinjene skal primært bidra til å gi en praktisk veiledning i det lokale menneskerettighetsarbeidet, men skal også danne grunnlag for vårt arbeid i multilaterale fora, i våre menneskerettighetsdialoger og i våre konsultasjoner på politisk nivå.
Vi vil be dere alle om å studere denne og bruke den aktivt med tanke på hvilke innsatser som kan være aktuelle for deres fagområde og på deres tjenestested.
Vi ser frem til godt samarbeid om innsats for menneskerettighetsforkjempere.
Utenriksdepartementet, Oslo, september 2010