Historisk arkiv

Takketale for prisen "Årets Hetero"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

”Gaygalla” i Oslo, 9. januar 2010

Situasjonen for de homofile er ikke bare en ’homosak’ – men en samfunnssak. Prisen betyr at dere har sett det arbeidet vi gjør i Utenriksdepartementet. En stor takk derfor til alle mine medarbeidere i UD, hjemme og ute ved ambassadene, som har satt homofile og lesbiskes levekår på dagsorden, sa utenriksminister Støre da han mottok prisen.

Momenter og stikkord for takketalen (sjekkes mot fremføringen)

Kjære publikum, kjære jury, 

  • En stor takk for prisen (”Årets Hetero”). En svært hyggelig anerkjennelse å få for mitt – men ikke minst for Utenriksdepartements arbeid for homofiles rettigheter internasjonalt, og for det å ”være et godt forbilde for andre heterofile, sett fra et homoperspektiv”, i følge jurybegrunnelsen. Ja, det er jeg stolt av.
  • Situasjonen for de homofile er ikke bare en ”homosak” – men en samfunnssak. Det handler om hele mennesket. Om menneskerettigheter, om menneskeverd. Prisen betyr at dere har sett det arbeidet vi gjør i Utenriksdepartementet.
  • En stor takk derfor til alle mine medarbeidere i Utenriksdepartementet, hjemme og ute ved ambassadene, som har satt homofile og lesbiskes levekår på dagsorden. Da vi startet dette arbeidet i 2005/2006 fikk vi noen ”skjeve blikk”, men nå er kampen for homofiles rettigheter godt innarbeidet som en del av menneskerettighetsarbeidet.
  • Og en stor takk også til Aps homonettverk, med politikerne Annette Trettebergstuen og Håkon Haugli i spissen.
  • Jeg hadde litt problemer med å forklare moren min at jeg skulle på Gaygalla. Men når jeg sa at dette blant annet var arrangert av Gaysir, svarte hun med si at hun jo visste at jeg var interessert i forholdene på Island... 

***** 

For mer informasjon om prisutdelingen - se hjemmesidene til Gaysir.