Historisk arkiv

Nye europeiske programsamarbeid: JPI – bred støtte til sunne og produktive hav

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norges forskningsråd. Nyhetsbrev 25. oktober 2010

For Norge er det av stor betydning at vi sammen med Spania og Belgia har fått gjennomslag for en felles koordinering av forskningen som er knyttet til de europeiske havområdene, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

For Norge er det av stor betydning at vi sammen med Spania og Belgia har fått gjennomslag for en felles koordinering av forskningen som er knyttet til de europeiske havområdene.

Det nye europeiske programsamarbeidet (JPI) fungerer slik at de landene som ønsker det, inngår forpliktende samarbeid om forskning. Landene finansierer selv sin andel av deltakelsen i samarbeidet, gjennom eksisterende nasjonale forskningsprogrammer. Nasjonale midler vil dermed brukes i internasjonalt samarbeid. Norge har fått ansvaret for å lede sekretariatsfunksjonen for det bredt anlagte marine og maritime programsamarbeidet “Sunne og produktive hav”. JPI Oceans vil bli et sentralt virkemiddel for å bygge opp forskning og forskningsinfrastruktur som trengs for å møte den store utfordringen havet representerer i det 21. århundre.

De nye felleseuropeiske programsatsingene tilfører det europeiske forskningssamarbeidet en ny dimensjon. At vi i tillegg har fått ansvaret for å lede sekretariatet, gir oss en forpliktende rolle i samarbeidet. Det vil styrke vår posisjon. Mange samfunnsutfordringer er nettopp av en slik karakter at de bare kan løses gjennom felles innsats: Europa trenger et bedre kunnskapsgrunnlag for å kunne gi sitt bidrag til å løse disse utfordringene, enten det er de globale som handler om klima, energi og ressurser – eller utfordringer som kreft og aldring.

Det nye havforskningssamarbeidet skal gi ny kunnskap både om miljøforhold, marine ressurser og næringsveier i havene Europa forvalter. På norsk har samarbeidet fått navnet “Sunne og produktive hav”. Så langt har ti europeiske kystnasjoner meldt at de vil delta i forskningssamarbeidet om Europas havområder. Fellesprogrammet vil bli bygget på tre søyler – kunnskap om det marine systemet, kunnskap om bærekraftig utnyttelse av marine ressurser, og kunnskap for politiske beslutninger.

*****

For mer informasjon - se JPIs nettsider.