Historisk arkiv

Kina og menneskerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Vårt Land, 26. mars 2010

At stater som legger mindre vekt på disse prinsippene (menneskerettigheter og ytringsfriheten) får økt innflytelse, gir oss dobbelt utfordring, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

På lederplass 24. mars omtaler Vårt Land viktige hovedpunkter i min utenrikspolitiske redegjørelse som hadde fokus på finanskrisens betydning på internasjonal politikk. Avisen viser også til min omtale av Kinas økte betydning på den internasjonale arena, men savner en nærmere omtale av menneskerettigheter og Kina.  

La meg vise til at Stortinget for få uker siden hadde en grundig diskusjon om Norges menneskerettighetsdialoger der dialogen med Kina peker seg ut som den mest omfattende. Her var fokus på en kritisk vurdering av situasjonen i Kina.  

For øvrig vil jeg vise til det jeg faktisk sa i redegjørelsen, nettopp i omtalen av Kinas økte betydning. Jeg pekte på hva som må være førende for hvordan vi forholder oss til de asiatiske stormaktene: ”Vi skal også gjøre det ved å holde fast ved respekten for viktige universelle prinsipper som menneskerettighetene og ytringsfriheten. At stater som legger mindre vekt på disse prinsippene får økt innflytelse, gir oss dobbelt utfordring. Vi skal og vil bygge ut forbindelsen til dem og vi skal gjøre det på en måte som ikke går på akkord med universelle prinsipper og regelverk.”