Historisk arkiv

Tale ved avduking av et portrett av Gunnar ”Kjakan” Sønsteby

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Grev Wedels Plass Kunsthandel, Gamle Logen, Oslo 8. september 2010

Utenriksminister Jonas Gahr Støre talte under den offisielle avdukingen av et portrett av Gunnar ”Kjakan” Sønsteby av kunstneren Knut André Vikshåland i Oslo 8. september.

Sjekkes mot fremføringen

Kjære Gunnar Sønsteby, ambassadører, publikum,

  • Gunnar Sønsteby – en levende legende og en høyst levende historisk person, en historieforteller og pedagog, en helt ualminnelig alminnelig helt. Fylte 92 år i januar i år. En stor glede og ære for meg å være her i kveld.
  • Da Winston Churchill mottok Nobelprisen i litteratur i 1953 for sine meritter og historieverk om den annen verdenskrig, ble det sagt at prisen gikk til en mann som hadde skapt historie og som hadde skrevet historie.
  • Det er nærliggende å bruke de samme ord om Gunnar Sønsteby. Det er spesielt nærliggende fordi det står to menn i bronse på Solli Plass i Oslo, Winston Churchill og Gunnar Sønsteby, to høyst ulike skulpturer. Sønstebys – av kunstneren Per Ung – avduket i 2007, av HM Kongen. Utstråler en storhet uten fakter.
  • Gunnar Sønsteby, du har skapt historie og du har skrevet og formidlet historie, hver dag siden frigjøringen i mai 1945. En av de aller mest kjente motstandsmennene. Innehar Krigskorset med tre sverd. Kommandør av St Olavs Orden. En omviser, veiviser, et tidsvitne.
  • Nye titusener, særlig dagens unge, kjenner deg nå etter Max Manus-filmen. Du skal ha holdt over 2.000 foredrag, du besøker skoleklasse etter skoleklasse – f.eks. Majorstua skole for noen dager siden som Harald Stanghelle viste til i sin artikkel i Aftenposten i dag (”jeg lærte utrolig mye!”, sa Johne Tiril Haug på Si;D). Fortelleren, pedagogen. Du er høyst virkelig på samme tid som vi kjenner deg fra filmer, fiksjon og dokumentar, tv-program, intervjuer, bøker, skulptur – og nå også i et nytt maleri, som vi snart skal se. Men det finnes ellers bare noen få andre portretter av deg, som Nanna Segelcke nevnte; to i Forsvarsdepartementet, hvor du ”henger” ved siden av Kongen og Jens Chr Hauge (hvis jeg ikke husker feil), og det er i alle fall ett i din hjemby Rjukan og ett fint fotografisk portrett i Larvik.
  • Og du har en stødig hånd, hvor håndskriften til Gestapo-sjefen i Oslo fortsatt sitter i. (Selv sitter jeg på Gestapos tidligere kontor nå ...).
  • Sammenliknet med det du og dine venner sto overfor, for 65-70 år siden, representerer alle vi som kom etter, på mange måter, en ”uprøvet” generasjon.
  • Du formidler at fred må vinnes, at fred må vernes, og at fred forplikter oss alle.
  • Din historie gir derfor også mening og perspektiver til alle de landsmenn og kvinner som i vår tid reiser ut i farlige oppdrag for fred. For kort tid siden besøkte du en skadd Afghanistan-veteran, hvis ene store ønske var å få hilse på deg. Det gjorde du. Det sier mye.
  • Du sa til Dagbladet (januar 2008): ”Det er én ting jeg ikke tåler. Det er de som tar på seg en sprengladning og dreper uskyldige. De er umenneskelige. Det er de vi slåss mot nå”.
  • Et annet av dine kjente budskap: Det bor en helt i mange mennesker når noe viktig står på spill.
  • Det er en ære å få avduke dette maleriet, skapt av kunstneren Knut André Vikshåland, et portrett over mannen med de 30-40 ulike dekknavn, mannen med sykkelen, ”Kjakan”, ”Nr. 24”, ”Erling Fjeld”, ”Hans Jacobsen”... På lerret, her godt beskyttet av HM Garden, som seg høver. Hele landets Gunnar Sønsteby.