Historisk arkiv

Et krafttak for Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forord til Årsrapport 2009-2010. EØS-midlene

- EØS-midlene handler i stor grad om å ta vare på og videreutvikle menneskelige ressurser. Spennvidden er stor; alt fra studentutveksling, forskningssamarbeid og utvikling av lokal forvaltning til frivillig arbeid, skriver utenriksministerens bl.a. i sitt forord til årsrapporten om bruk av EØS-midlene.

Gjennom EØS-midlene støtter Norge felles europeiske ambisjoner om bedre miljøstandarder, en jevnere økonomisk og sosial utvikling mellom landene i EØS-området og en styrket innsats på justisfeltet, i helsesektoren og det sivile samfunn. Norge har tildelt betydelige midler til prosjekter og fond i 15 mottakerland i perioden 2004-2009. Vår innsats viser at vi tar medansvar for utvikling og utjevning i Europa.

EØS-midlene handler i stor grad om å ta vare på og videreutvikle menneskelige ressurser. Spennvidden er stor; alt fra studentutveksling, forskningssamarbeid og utvikling av lokal forvaltning til frivillig arbeid. Dette er noen av temaene i denne årsrapporten, som også fokuserer på energieffektivisering, bekjempelse av organisert kriminalitet, likestilling og folkehelse.

Jeg har sett hvilken effekt prosjektene som Norge støtter har, gjennom besøk til flere prosjekter og samtaler med myndigheter i flere av mottakerlandene. Nå som de etter hvert ferdigstilles, blir innsats og resultater synlig i lokalsamfunn og hovedsteder. Ulike arrangementer og positiv medieomtale i mottakerlandene bidrar til å øke kunnskapen om Norge og EØS-samarbeidet. Evalueringsrapporter offentliggjøres løpende, og vi samler erfaringer som tas med i vårt videre arbeid med EØS-midlene.

I perioden fra 2009 til 2014 tar vi sammen med Island og Liechtenstein et nytt krafttak for Europa. Innsatsen vil i større grad konsentreres om områder som Norge prioriterer, blant annet skal minst en firedel av midlene brukes til miljø- og klimatiltak. Vi skal bidra til et anstendig arbeidsliv og trepartssamarbeid, og det blir egne programmer for grønn næringsutvikling. Justisfeltet skal styrkes, og støtten til det sivile samfunn videreføres.

Å styrke forbindelsene mellom Norge og mottakerlandene er nå en overordnet målsetting. Et godt grunnlag ble lagt gjennom prosjektsamarbeid med en rekke norske miljøer og aktører i forrige programperiode. Nå ønsker vi å legge til rette for mer langsiktig, strategisk programsamarbeid med norske fagmiljøer på områder hvor deres kompetanse er etterspurt.

Norges totale bidrag representerer et betydelig norsk fotavtrykk. Flere av mottakerlandene er i en vanskelig økonomisk situasjon med høy ledighet, kutt i offentlige budsjetter og stigende gjeldsforpliktelser. EØS-midlene gir oss en unik mulighet til å styrke forbindelsene og utvide samarbeidet med våre nye partnere i en tid da disse midlene betyr mye.

Jonas Gahr Støre

Oslo, juni 2010