Historisk arkiv

Det norske «vi»

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Dagsavisen, 4. mars 2010

God integrering handler om likeverd og klare krav til innvandrere og til storsamfunnet som skal ta imot dem. Det handler om gjensidighet, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

God integrering handler om likeverd og klare krav til innvandrere og til storsamfunnet som skal ta imot dem. Det handler om gjensidighet.

Dette blir et viktig utgangspunkt for Arbeiderpartiets nylig nedsatte integreringsutvalg som jeg skal lede og som skal jobbe frem mot vårt landsmøte våren 2011. Utvalget skal presentere et dokument om samfunnsgrunnlaget og politikken for utviklingen av et mangfoldig og flerkulturelt norsk samfunn – klart forankret i universelle menneskerettigheter. Noe av det viktigste blir å beskrive tiltak som styrker grunnlaget for integrering mellom alle som lever i Norge.

Hvorfor er dette viktig? Fordi integrering er en av våre største samfunnsutfordringer i dag. Et mer flerkulturelt Europa er kommet for å bli – og vi trenger innvandring for å holde våre samfunn i gang. Langs mange dimensjoner har Norge lykkes godt med integrering av mennesker med ulik bakgrunn, det viser statistikkene. Men innvandring har også utløst usikkerhet, spenninger og frykt. Det må vi som samfunn møte med åpen debatt. Resultater av dårlig integrering er negativt for alle og farlig for samfunnet.

Hva bør så være utgangspunktet for vårt arbeid? Utgangspunktet må være å sikre det som er en kjerneverdi for Arbeiderpartiet, nemlig likeverd. Alle, uansett bakgrunn, skal ha de samme mulighetene og rettighetene. Når vi legger likeverd til grunn kan vi også erkjenne at vi ikke alle er like, at et moderne samfunn er mangfoldig, at de fleste av oss ikke bare har én, men flere identiteter.

Vårt historiske fokus har vært og er å sikre like rettigheter for mennesker med ulik sosial bakgrunn og å sikre likestilling mellom kjønnene. Den oppgaven var ikke tidsbegrenset, den handler i bunn og grunn om partiets identitet. I dag handler det også om å sikre likeverd for folk med annen kulturell og etnisk bakgrunn. Vi kan ikke akseptere at det norske samfunn får en ny klassedeling på etnisk grunnlag.

I integreringsprosessene har majoritetsbefolkningen et særlig ansvar fordi det er den som har størst makt og mulighet til både å diskriminere og til å bekjempe diskriminering. Mange fra minoritetsmiljøer opplever diskriminering i sitt daglige møte med samfunnet vårt. Det er uakseptabelt. Dette bryter med prinsippet om likeverd. Derfor skal vi være konsekvent i vårt arbeid mot diskriminering. Samtidig må minoritetene ta sin del av ansvaret for det norske storsamfunnet – med plikter og rettigheter. Vi vet hva som må ligge til grunn for at dette skal bli en realitet: Alle må lære og beherske norsk, og få mulighet til å ta utdanning og bli økonomisk selvstendige.

Likeverd kan ikke bare handler om grupper, det må handle om enkeltindividet. Samfunnet skal reagere mot holdninger som hindrer individets frigjøring uansett om de er grunnet på misforstått maskulinitet, religiøs praksis eller ut fra kulturelle og tradisjonelle føringer, på samme måte som samfunnet skal reagere når noen hindres fra å vise sine evner på grunn av navn, hudfarge eller religion. Retten til å ta egne valg og forme sitt eget liv skal være grunnleggende for alle mennesker i Norge.

I Norge ligger dette dypt forankret: Alle har rett til å si sin mening, ta utdanning og få jobb. Alle skal kunne gifte seg av kjærlighet og ikke minst bestemme over egen kropp. Dette er universelle krav, forankret i universelle menneskerettigheter.

Vårt mangfoldige samfunn skal være basert på en demokratisk rettsstat, en solidarisk velferdsstat og likeverd. Dette samfunnsfundamentet er avgjørende for å skape en robust følelse av tilhørighet til Norge. Med dette fundamentet på plass må vi etter min mening våge å definere et større norsk «vi», et «vi» som sikrer at flere opplever tilhørighet til fellesskapet, at vi alle, med våre identiteter kan si; jeg er en del av «vi» i Norge. Det farligste er om grupper eller enkeltmennesker definerer seg på utsiden av fellesskapet, at de opplever at de ikke kan ha sin identitet innenfor det som med mening kan kalles et norsk «vi». For opplevelsen av fellesskap gir ikke bare en nødvendig trygghet. Det gir grunnlaget for at vi kan stille hverandre til ansvar.

Integreringsutvalget skal gå bredt ut og hente inn synspunkter fra miljøer også utenfor partiets organer om alle viktige integreringsspørsmål i Norge. Et kjernespørsmål vi vil stille, er nettopp hvordan vi sikrer likeverd for alle og hvordan vi utvikler et Norge hvor alle er inkludert i det vi kan kalle det norske «vi».