Historisk arkiv

Feilaktig om EØS-midlene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Dagbladet, 24. august 2010

Heming Olaussen kritiserer flere sider ved EØS-midlene i en kronikk i Dagbladet 20. august. I denne artikkelen korrigerer utenriksminister Jonas Gahr Støre noen av påstandene.

Heming Olaussen kritiserer flere sider ved EØS-midlene i en kronikk i Dagbladet 20. august.

La meg først få korrigere påstandene om 50 prosent økning fra forrige periode og at dette er et resultat av pengeutpressing fra EU sin side. Dette tallet er misvisende all den tid Romania og Bulgaria ikke var med i hele forrige periode. Det vil derfor være mer korrekt å se på den årlige økningen i bidraget, som er om lag 22 prosent, ikke veldig ulikt økningen i sammenliknbare EU-lands bidrag.

Olaussen viser til at EØS-midlene er kritisert for uklare mål og manglende dokumentasjon. Vi legger vekt på å ta med oss all lærdom fra forrige periode når vi nå forbereder den neste. Vi vil snart presentere regelverket for de nye ordningene. De skal ha klare mål, og bruken av midler skal være mer fokusert på færre områder.

Vi vil foreta løpende gjennomganger og evalueringer av støtten som er gitt. Her kan vi også vise til viktige og gode resultater. Alle slike rapporter offentliggjøres fortløpende, og erfaringene de gir oss tar vi med i vårt videre arbeid med EØS-midlene.

Olaussen viser videre til en uavhengig rapport fra PricewaterhouseCoopers (PWC) fra 2008, som angivelig anslår et svinn på hele 30 prosent. Dette er ikke riktig, og har vært korrigert før. Jeg gjentar det gjerne: Rapporten sier at støttebeløpet i euro er blitt 10 til 30 prosent mindre verdt fordi det har tatt lang tid fra prosjektsøknader ble skrevet, til prosjektene ble vedtatt. Inflasjon, valutaendringer og sterkt prispress i byggebransjen oppgis som årsaker.

Når det gjelder korrupsjon, så er det riktig at mange av landene som mottar EØS-midler har store utfordringer. Det er også en av grunnene til at vi engasjerer oss i disse landene. I forrige periode viste vi også at uregelmessigheter på mottakersiden kan føre til innstilt støtte. Norge har et kontinuerlig fokus på uregelmessigheter og det er svært strenge regler for forvaltning. UD vil i samarbeid med Transparency International arrangere en anti-korrupsjonskonferanse i Berlin i september med fokus på EØS-midlene.

Så til det Olaussen valgte å ikke sitere: Rapporten fra PWC konkluderer med at EØS-midlene er mottatt med stor entusiasme i landene, at prosjektene dekker viktige behov, og at fondene for frivillige organisasjoner er særlig vellykkede. UD vil i tiden fremover arrangere en rekke informasjonsmøter om arbeidet med EØS-midlene.

Vi skal nå forhandle detaljert med de ulike landene om bruken av de 15 milliardene. Landene har ulike prioriteringer og Norge er opptatt av å fremme langsiktig samarbeid gjennom EØS-midlene. UD vil informere bredt og hyppig om dette arbeidet slik at det er full åpenhet og klarhet om bruken av disse midlene.