Historisk arkiv

Minnemesse for ofrene etter flyulykken i Smolensk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

St. Olavs kirke, Oslo 10. april 2010

Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt dette minneordet under gudstjenesten i St. Olavs kirke - etter flyulykken i Smolensk.

Utdrag (punkter) 

  • I dag er norske kvinner og menn sammen med polske kvinner og menn i sorgen. I dagens Europa står man last og brast i tragediens stund. En hel verden viser sin medfølelse og solidaritet.
  • Ulykken som rammet den polske presidenten og personene i hans følge er en nasjonal tragedie for Polen. Presidenten og hans følge var på vei til en minnemarkering for de polske offiserene som ble skutt av russerne i Katynskogen under den annen verdenskrig.  Ulykken har en tilleggsdimensjon når flere av passasjerene om bord i flyet var i familie til dem som ble drept i 1940.
  • President Kaczynski var også en bærer av Polens moderne historie. Hans far kjempet i Warszawa-oppstanden mot tyskerne og han var selv en lederskikkelse innenfor Solidaritetsbevegelsen. Hans ansikt var en del av den moderne polske historien.
  • Jeg uttrykker min dype medfølelse med hele det polske folk, som er våre allierte og gode partnere, og spesielt med de mange tusen i Norge. Et stort antall polakker er bosatt i Norge. Uten dere ville ikke landet sett ut som det gjør, med deres bidrag til kultur og velferd i Norge.
  • Ikke noe annet land i Europa er kommet Norge nærmere de siste årene enn Polen. I dag vil jeg uttrykke medfølelse med de tusener av polakker som bor og arbeider i Norge og som gir avgjørende bidrag til utviklingen av norsk økonomi og samfunnsliv. Norge hadde ikke vært det samme uten dere.
  • Vi tenker på dere og ber for dere. Det er tid for stille ettertanke, sympati og dyp medfølelse. I dag står vi sammen med dere og sender våre tanker til Polen.