Historisk arkiv

Nei til statlig drap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel, Nye meninger.no (Dagsavisen), 30.10.2010

Vårt mål er at dødsstraff avskaffes over hele verden. Stater skal ikke avlive for å straffe eller hevne, skriver utenriksminister Støre bl.a. i en artikkel i Nye meninger.no 30.10.2010.

Kravet fra Frp-politikere om å innføre dødsstraff i Norge er et uhyggelig ekko fra fortiden. Norge arbeider for å avskaffe statlig drap i alle land. Hevn virker ikke.

2007: Rwanda avskaffer dødsstraff. Et sterkt symbol. De senere år har vel knapt noe land kunnet argumentere sterkere for dødsstraff ut fra et gjengjeldelsesmotiv enn Rwanda. Tenk hvilke hevntanker som må ha gjennomsyret samfunnet etter at hundretusener ble slaktet ned på 1990-tallet.

2010: Frp-politikere, med stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen i spissen, krever innføring av dødsstraff i Norge. Et trist og uhyggelig budskap i et land som kjemper for fullstendig avskaffelse av dødsstraff verden over.

Det er ikke vanskelig å dele Knudsens og Frp-politikernes vrede over grufulle historier om bestialske drap, seksuelle overgrep mot barn og terrorhandlinger. Hevntanken melder seg som en naturlig reaksjon. Hevntanken er også det grunnleggende motivet for å ville innføre dødsstraff. Men det er umulig å akseptere. Dødsstraff bryter med menneskerettighetene og er inhumant.

Dessuten viser forskningen at det ikke virker. Land som har avskaffet dødsstraff har ikke opplevd noen økning i alvorlig kriminalitet. Folkeopinionen har raskt akseptert avskaffelse av dødsstraff i de land der det er blitt gjort, og nær ingen har innført dødsstraff på nytt.

Pendelen har svingt. Vi har sett store globale endringer. Ikke bare i holdninger, men også i handling. For 20 år siden hadde 52 land avskaffet dødsstraff. I dag har 148 land tatt valget. Bare 18 land henrettet i fjor. I dag står færre enn 30 prosent av landene for mer enn 90 prosent av henrettelsene.

Men 58 land praktiserer fortsatt dødsstraff. Mørketallene i Saudi-Arabia og Kina er store. Amnesty rapporterer at rundt 30 000 sitter på dødscelle og venter på å bli henrettet. De fleste i Iran, Kina, Pakistan, Saudi-Arabia og USA.

Norge har i mange år arbeidet mot dødsstraff og nedlegger i disse dager en stor innsats i FNs Generalforsamling for å bringe arbeidet mot dødsstraff videre. Tekstene som forhandles i FN er isolert sett små skritt, men resolusjonene skaper den fremdrift vi trenger for å føre kampen videre.

Jeg støter ofte på forestillinger om at Norge ikke tar opp dødsstraff med land vi samarbeider tett med, og da særlig med USA. Det er feil. Norge tar opp dødsstraff med land som praktiserer det, uavhengig av våre bilaterale relasjoner – inkludert med USA.

Da jeg var i FNs Generalforsamling tidligere i høst ble Theresa Lewis henrettet i Virginia som første kvinne på 100 år. Norge tok skarp avstand fra henrettelsen av Lewis og dødsstraff i bilaterale samtaler den samme uken. Uenighet og verdibaserte markeringer mener jeg styrker, snarere enn svekker forholdet.

Vårt mål er at dødsstraff avskaffes over hele verden. Stater skal ikke avlive for å straffe eller hevne.