Historisk arkiv

Nikel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Dagbladet 14. april 2010

- Det skandaløse er fortsatt at fabrikkanlegget fortsetter å slippe ut svovel til stor skade for miljø og natur i vide kretser i nord, skriver Støre i en artikkel i Dagbladet 14. april.

Dagbladet hadde 12. april en gjennomgang av norske samarbeidsprosjekter med Russland i nord.

Der fremkommer det en omtale av norske tiltak for å få til rensing av smelteverket i Nikel der jeg siteres på at: «Det er skandaløst at den norske støtte til rensing i Nikel har vært resultatløs.»

Sitatet er tatt ut av sin sammenheng. Det skandaløse er at bedriften og russiske myndigheter ikke har sørget for en ombygging som har resultert i rensing og betydelige reduksjoner i svovelutslipp. Det er ikke norsk støtte dette står om. Norges tilbud om støtte har stått der siden 1990 og har bestått i et tilbud om en betydelig medfinansiering dersom reelle tiltak for rensing ble gjennomført. Så har ikke vært tilfelle, dermed har det norske tilbudet nylig bortfalt, slik avtalen hele tiden har vært.

Det skandaløse er fortsatt at fabrikkanlegget fortsetter å slippe ut svovel til stor skade for miljø og natur i vide kretser i nord.