Nord og sør – sammen i nord
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Forord til publikasjon: Nordområdesatsingen. Status oktober 2010
Tale/innlegg | Dato: 05.10.2010
Nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsingsområde i utenrikspolitikken. Slik har det vært siden 2005 – og slik vil det fortsette, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i dette forordet.
Nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsingsområde i utenrikspolitikken. Slik har det vært siden 2005 – og slik vil det fortsette. Den overordnede målsettingen er å skape økt kunnskap, aktivitet og nærvær i nord og legge grunnlaget for en bærekraftig økonomisk og sosial utvikling i årene fremover. En god utvikling i våre nordlige landsdeler gir oss troverdighet og et bedre grunnlag for gjennomslag for norske synspunkter internasjonalt i ulike spørsmål som gjelder nordområdenes fremtid.
Det som først og fremst driver utviklingen i nord, er klimaendringene som bebuder økt menneskelig aktivitet, forvaltningen av de rike naturressursene i området og utviklingen i Russland og det norsk-russiske forholdet. Avtalen om maritim avgrensning og samarbeid med Russland (delelinjen), som ble undertegnet 15. september 2010 i Murmansk, er en milepæl og viser hva som er mulig å få til i nært samarbeid med vår store nabo gjennom langsiktige forhandlinger basert på moderne folkerett. Avtalen gir en grense til havs og åpner for store muligheter for samarbeid om bærekraftig forvaltning og utvikling av naturressursene i Barentshavet og Polhavet.
Nordområdepolitikken handler om hvordan folk, kunnskap og kompetansemiljøer i hele Norge kan bidra til at våre nærområder utvikles videre i et klima av fred, stabilitet og samarbeid. På den måten legger vi til rette for en god klimapolitikk, en ansvarlig ressursforvaltning og en sunn næringsutvikling, til beste for dem som bor i regionen. Summen av dette er også økt sikkerhet i nord.
Nordområdesatsingen er et stykke moderne samfunnsbygging hvor Norge og spesielt Nord-Norge gis muligheter til ny økonomisk utvikling basert på kunnskapsintensive næringer og i tett samarbeid med våre naboland. Nordområdesatsingen er ikke bare et løft for miljøene i nord; det er et nasjonalt løft. Dessuten: Regjeringen kan legge forholdene til rette for ny utvikling i nord, men det er næringsliv, kulturliv, kunnskapsmiljøer og folk selv – samt partnere fra andre land – som kan skape de virkelige resultatene som merkes over tid.
Regjeringens nordområdestrategi ble lagt frem i 2006 og satsingen ble fulgt opp med neste trinn i strategien som var rapporten ”Nye byggesteiner i nord” i 2009. Her ble syv satsingsområder definert og konkrete prosjekter trukket frem for å gi retning i arbeidet de neste 10-15 årene. Over halvparten av disse tiltakene er satt i gang. I statsbudsjettet for 2011 legger regjeringen opp til å bruke totalt 1,2 milliarder kroner på nordområdetiltak. I 2011 vil regjeringen også legge frem en melding til Stortinget om nordområdepolitikken.
Siden lanseringen av Nordområdestrategien er det investert store beløp innen særlig forskning og utdanning. Norge skal være med og forme utviklingen i nordområdene og Arktis. Derfor er vår ambisjon å være ledende på kunnskap om denne regionen.
Denne brosjyren gir et bilde av hvor langt vi er kommet i satsingen. Men vi skal lenger – vi må strekke oss i og mot nord – og vi håper at denne publikasjonen kan inspirere miljøer både i nord og sør til å trekke sammen – mot nord!
Oslo, oktober 2010