Historisk arkiv

Det nye norske vi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel 10. juni 2010

Vårt samfunn er fundert på en demokratisk rettsstat, ytringsfrihet, likestilling og likeverd. Vi må være tydelige på dette verdigrunnlaget som er blitt til gjennom generasjoners kamp for frihet. Det er innenfor slike rammer at mangfold kan blomstre og tilhørighet sikres, skriver Støre bl.a. i en artikkel 10. juni 2010.

Norge har de siste 20 årene blitt et mangfoldig og flerkulturelt samfunn. Alle land i Europa har opplevd slike endringer. Internasjonal migrasjon – mennesker på flukt og vandring – er et kjennetegn ved vår tid. I Europa kan vi reise og arbeide der vi ønsker.

Innvandrere fra mange land har kommet til Norge, lært språket, tatt utdanning og fått jobb. Dette har bidratt til verdiskaping og løsning av små og store oppgaver i samfunnet. Vi er blitt et rikere og mer spennende land. Folk som ankommer Norge finner seg stort sett til rette, store deler av integreringen i Norge går bra.

Dette er en av vår tids store samfunnsendringer. Noe av det som vil prege vårt samfunn mest i de neste 20 årene er at Norge blir mer mangfoldig.

Det knytter seg også utfordringer til integrering. Noen opplever utrygghet med endringer i sin hverdag, det som før var kjent kan oppleves fremmed både for innvandrere og etnisk norske. Dette er utfordringer vi skal ta på alvor. Det er fortsatt sperrer mot god integrering.

Det er utfordringer knyttet til skepsis, fremmedfrykt og diskriminering. Og det er utfordringer knyttet til å finne treffsikre politiske løsninger. Skal Norge være et vellykket flerkulturelt samfunn i 2029 – og i årene etter det – må vi gjøre de riktige tingene, og diskutere de viktige spørsmålene, nå. Vi kan ikke akseptere at det norske samfunn får en ny klassedeling på etnisk grunnlag.

Noe av det viktigste vi gjør er å sikre innvandrere språkkunnskaper, utdanning og arbeid. Derfor må vi gjøre veien til språk, kunnskap, arbeid og deltakelse kortere. Mye handler om politikk og politiske virkemidler. Debatt skal legge grunnlag for forbedret politikk.

Men ikke alt handler om politiske løsninger. Det handler også om holdninger og normer. Et moderne samfunn som det norske skal være åpent, mangfoldig og inkluderende – det er kvaliteter som må til for å respektere ulikheter i kultur, religion og levesett. Vårt samfunn er fundert på en demokratisk rettsstat, ytringsfrihet, likestilling og likeverd. Vi må være tydelige på dette verdigrunnlaget som er blitt til gjennom generasjoners kamp for frihet. Det er innenfor slike rammer at mangfold kan blomstre og tilhørighet sikres.