Historisk arkiv

Samtale om ”Tro, håp og kjærlighet” med prest Per Arne Dahl

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Olavsfestdagene, Nidarosdomen, 27. juli 2010

- Uten tro, så er ikke tilgivelse eller forsoning mulig. Tro er en viktig del av tillit. I alle fellesskap trenger vi tillit. Tro er også aktiviserende, ikke passiviserende. Tro er en appell til handling, til å ta ansvar, sier utenriksminister Støre bl.a. i sin samtale med prest Per Arne Dahl i Nidarosdomen 27. juli.

 

Støres momenter fra samtalen

 

• Det er en stor gave å få være her, og jeg ble fylt av pilegrimsturen på vei hit; katedralen der ute og her inne.

• Har ingen ”barnetro” å se tilbake på, har gjort meg erfaringer i livet, trenger en tro for at livet skal ”gå opp”. Det er ikke alt man kan forklare. Ja, det er ting man ikke kan forklare.

• Noen viktige elementer her: Uten en tro, så er ikke tilgivelse eller forsoning mulig. (Stikkord: Roy Jacobsens ”Frost”). Tro er en viktig del av tillit; i alle fellesskap trenger vi tillit. Og: Tro er aktiviserende, ikke passiviserende; tro er en appell til handling, til å ta ansvar.

• Kanskje har jeg et nærmere forhold til troen enn til kirken? For det er en krevende tanke at det liksom står mennesker mellom meg og Gud; det er på en måte vanskelig å akseptere det; mennesker som tolker, som er like feilbarlige som meg selv.

• En salme jeg liker godt, er den med linjen ”Noen må våke...”. Ja, vi må være våkne også. Salmen er en kraftfull appell også til mennesker om å bekjempe urett, ta vare på andre, kjempe for andres rett.

• Religion og politikk må ikke blandes sammen; det er en god ting når religion er ”vasket ut” av politikken, som i Norge. Farlig når det ikke er det.

• Det er en fellesnevner mellom mennesker når de har en tro, religionene. Derfor har religiøs dialog et stort potensial, den når frem til mennesker, fyller menneskers liv med innhold, gir identitet. Men må ikke blandes i politikken.

• ”Håp, tross alt”, skrev jeg i en kronikk i sommer; det er mulig å få til forandringer. Jeg har mer håp nå enn da jeg begynte som utenriksminister. Det er opp til oss hva fellesskapene kan få til, små og store fellesskap.

• Om Kabul, januar 2009: Ja, jeg var redd, men jeg var ikke redd for å dø da, kanskje ble jeg litt reddere i ettertid. Vi sang en salme under markeringen den natten, ”O’ bli hos meg”; og jeg har et veldig sterkt forhold til den. Gud kan ikke overta (ingen kan overta, vi kan ikke ”outsource”), men vissheten om at noen er hos meg, det handler om ”hjemlengsel”, som jeg tror Ole Paus har sagt en gang.

 *****

For hele samtalen: Se NRK TVs program fra Nidarosdomen 27. juli 2010, www.nrk.no