Historisk arkiv

Et stolt Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Debattinnlegg i Aftenposten 28. august 2010

Siden Arbeiderpartiet er skyteskiven skal Oslo Frp få et kortfattet svar: Arbeiderpartiet ønsker et Norge som er stolt over sin egenart, men som samtidig er åpent for inntrykk, og er nyskapende. Norsk kultur har aldri vært en isolert øy i havet, skriver utenriksministeren i et debattinlegg i Aftenposten 28. august.

Norsk kultur står klippefast i et moderne norsk mangfold.

 

*****

Grove karakteristikker. Mønsteret er blitt en klassiker; Fremskrittspartiet byr til debatt om innvandring og integrering ved et utspill som grovt karakteriserer hele grupper, tegner bilde av at «det norske» utryddes og at Arbeiderpartiet har skylden. Som i Siv Jensens utspill om snikislamisering av Norge.

Eller som nå, når leder av Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde i Aftenposten torsdag anklager Ap for å ville «rive landet vårt i filler».

Skyteskive. Siden Arbeiderpartiet er skyteskiven skal Oslo Frp få et kortfattet svar: Arbeiderpartiet ønsker et Norge som er stolt over sin egenart, men som samtidig er åpent for inntrykk, og er nyskapende. Norsk kultur har aldri vært en isolert øy i havet. I århundrer er Norge blitt til i møte med omverdenen, og blitt sterkt av det.

Dette er den nasjonale kulturen i Norge: Det utadvendte og inkluderende. Det er dette som gjør nordmenn stolte av alt fra Nansen til Nobels fredspris og Melafestivalen. Og det er dette Norge Tybring-Gjedde ikke bryr seg med å forsvare.

Det sørgelige ved disse utspillene er at de ødelegger klimaet for å finne løsninger på de høyst reelle utfordringene som innvandring og integrering reiser.

Alvor. Arbeiderpartiet tar disse utfordringene på det største alvor; som sterke konsentrasjoner av mennesker med innvandrerbakgrunn i enkelte bydeler og ved enkelte skoler, som den diskriminering folk med innvandringsbakgrunn møter i bolig- og arbeidsmarkedet, som språkutfordringene i skolen, som effektive tiltak for å bekjempe tvangsekteskap og andre handlinger som er klare brudd på norsk lov.

Men håndtering av disse utfordringene må baseres på de dypeste kjerneverdiene i norsk kultur, nemlig respekt for rettsstatens prinsipper og respekt for andre menneskers rett til å leve sine egne liv. Bunnplanken i vårt verdigrunnlag er demokrati, rettsstat, ytringsfrihet, likeverd og likestilling. På dette grunnlag kan vårt samfunn trygt være åpent, mangfoldig og inkluderende. I sum er dette kvaliteter som må til for å respektere ulikheter i kultur og levesett. Og like viktig, for innovasjon og fremtidig vekst i Norge.

På flukt. Alle land i Europa opplever endringer i befolkningens sammensetning. Internasjonal migrasjon - mennesker på flukt og vandring - er et kjennetegn også ved vår tid. Det er ikke noe Arbeiderpartiet har planlagt. Men det er en verden vi må forhold oss til.

Regjeringen fører en streng innvandringspolitikk. Det siste året er antall asylsøkere nesten halvert.

Arbeiderpartiet mener at det ikke er en menneskerett å bo i Norge. Men vi skal være åpne og inkluderende for de som har behov for beskyttelse. Vi må stille krav til innvandrere som kommer til Norge og vi må stille krav til samfunnene som tar imot innvandrerne.

Over én kam. Frp bryter med en grunnleggende tradisjon i vår kultur, nemlig at vi skal forholde oss til enkeltmennesker. Frps brede og mørke penselstrøk skjærer folk med innvandringsbakgrunn over én kam. Det store flertallet som ankommer Norge finner seg til rette og store deler av integreringen i Norge går bra.

Dette må vi fastholde også når vi griper fatt i utfordringene knyttet til innvandring og integrering.

Frp-lederens språkbruk og eksempler gjør at reelle problemer kommer i bakgrunnen. Det er symptomatisk for Frp at de ikke presenterer et eneste tiltak i forhold til de problemene partiet selv mener eksisterer. Og det er pussig at de som er så «bekymret for norsk kultur», er de som vil føre en politikk som vil svekke nettopp norsk kultur gjennom drastisk kutte til norske teatre, norsk film, norske museer og til de tusenvis av frivillige organisasjoner som hver dag opprettholder og videreutvikler norsk kultur.

Forakt. Frp styrer Oslo med Høyre. Byrådet må ta sin del av ansvaret for integreringen i hovedstaden. Og enda viktigere: Frp er Høyres tenkelige regjeringspartner i et blåblått Norge. Det bør mane til ettertanke at tonen, verdigrunnlaget og forakten for «de andre» som uttrykkes av Frp i kronikken «Drøm fra Disneyland» med Høyres hjelp kan bli del av en norsk regjeringsplattform. Det er motivasjon nok til å holde ut i politikken!