Historisk arkiv

Møte om Sudan med norske frivillige organisasjoner m.fl.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo 25. august 2010

Hovedpunkter i utenriksminister Støres innledning til møte om Sudan med frivillige organisasjoner i Oslo 25. august 2010.

Støre benyttet et utvalg av følgende hovedpunkter: 

 

  • Velkommen! Bare noen få punkter og stikkord til starten av møtet fra min side:
  • Norske organisasjoner (NGO) har en lang historie, en lang fortelling, i Sudan. NGOene har vært og er viktige partnere for norske myndigheter.
  • Fredsprosessen i Sudan er inne i et kritisk siste år (en slags ”tikkende agenda”, ja en nedtelling, jeg snakket med USAs utsending i går, som sa at det nå er ”137 dager igjen”, til 9. januar). Jeg vet at dere og partnere i Sudan er sterkt engasjert. Flere interessante NGO-rapporter er fremlagt om situasjonen i Sør, inkludert Flyktningehjelpens rapport i vår. Brev jeg har mottatt fra noen av dere.
  • Det brede norske engasjement i Sudan kjenner dere. To hovedprioriteringer på kort sikt: å bistå partene i å gjennomføre fredsprosessen, inkludert folkeavstemningen i januar 2011, samt å bidra til å håndtere den humanitære krisen i Sør for å lindre nød og forhindre en ytterligere destabilisering av situasjonen.
  • Når det gjelder fredsprosessen: bekymret over manglende fremdrift:
    -          Folkeavstemningen i Sør/referendum-kommisjonens manglende fremdrift
    -          Abyei/folkeavstemning – partene synes å stå langt fra hver andre; tidsfrister som vanskelig kan skyves på uten alvorlige politiske konsekvenser (manglende formalisering)
    -          Grenseavklaringer (”hvor hører folk hjemme”)
    -          Manglende fremdrift post2011-forhandlingene, inklusive ressursfordeling/olje
    -          Situasjonen i Sør-Kordofan og Blå-Nilen. Regionens rolle. Sudan har ni naboland, som er engasjert på ulike måter.
  • Fra norsk side jobber vi langs flere spor for å forsøke å skape bevegelse:
  1. vi holder tett kontakt med partene i både Nord og Sør og har gitt tilbud om å stille opp med støtte der de har behov,
  2. vi arbeider tett og er proaktive innenfor Troikaen, særlig med USA for å holde prosessen på skinner,
  3. vi er i kontakt med AU/Mbeki og hans team i forhold til deres innsats overfor partene (en ganske omstendelig prosess),
  4. vi holder også tett kontakt med Etiopia, viktig partner for oss. Samt: Kina er strategisk viktig land; jeg vil ta opp Sudan når jeg om kort tid besøker Kina. Fra norsk side har vi imidlertid holdt fast på at det er partene som må være i førersetet (deres egen prosess) og stå inne for de avklaringer og kompromisser som vil måtte inngås for å få denne prosessen i havn. Så kan vi gi partene den støtte de måtte ha behov for underveis,
  5. den norske spesialutsendingen (Tom Vraalsen) og hans team er i Sudan og følger opp kontakten med partene, i tett kontakt med den amerikanske og britiske spesialutsendingen.
  • Sudan står høyt på den internasjonale dagsorden fremover: I forbindelse med FNs Generalforsamling vil Sudan vies betydelig oppmerksomhet, FNs generalsekretær har invitert til et eget Sudanmøte (24. september), hvor både CPA-prosessen, Darfur og Øst-Sudan står på dagsorden. Norge vil være representert her og på andre sentrale Sudan-møter. Vi planlegger også et eget Troika-møte i New York. Mye oppmerksomhet framover.

 

Den humanitære situasjonen

  • I sør har det siste året skjedd en alarmerende forverring av situasjonen, som jeg kunne se selv. Omfattende fattigdom kombinert med tørke og lokale konflikter. 2009 var så langt det verste året siden inngåelsen av CPA. Landet får mye oppmerksomhet om den politiske situasjonen (sårbar politisk situasjon), men langt mindre om de humanitære konsekvensene for befolkningen. Norges engasjement tilsier at vi balanserer fokuset og øker oppmerksomheten om de humanitære forholdene.
  • I Darfur er de humanitære behovene stort sett uendret fra i fjor. Derimot blir det stadig vanskeligere å drive humanitært arbeid i regionen. De siste kidnappingene av UNAMID-personell føyer seg inn i en rekke hendelser.  Adgangsproblemer til omstridte og urolige områder og nye utvisninger av humanitært personell.
  • De siste fem år har Darfur mottatt den største andelen av norske humanitære midler. I 2009 ble dette endret ved den forverrede humanitære situasjonen i Sør-Sudan. UD re-allokerte humanitære budsjettmidler fra Darfur til sør. Pr juni 2010 er ca NOK 100 mill utbetalt til sør (gjennom det humanitære fondet (CHF), FN og NGOer).
  • Uttalt strategi. I tiden fremover, både før og etter 2011, og uavhengig av resultatet i folkeavstemningen, vil statsbygging og kapasitetsøkning i Sør ha førsteprioritet. Også i dette ønsker vi å ha de norske organisasjonene med som partnere, i tillegg til FN og andre internasjonale aktører. (USA, UK).

Avslutningsvis

  • Setter stor pris på samarbeidet. Gi ordet til Erik Solheim.