Historisk arkiv

UD bistår journalister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Aftenposten, 9. august 2010

Vår tilnærming til land som opptrer i strid med det vi mener er riktig må være bred kontakt og klar tale. Det gir oss anledning til å ta opp både journalisters arbeidsvilkår på prinsipielt grunnlag og enkeltsaker der dette er mulig, skriver utenriksminister Støre.

Frilanseres problemer. Ragnar Skre beskriver i sin kronikk 5. august 2010 frilansjournalisters problemer med å få visum til det tidligere Sovjetunionen. Jeg forstår hans frustrasjon. UD har gjentatte ganger tatt opp hans sak med russiske myndigheter det siste året. Men norske myndigheter kan ikke skaffe visum til nordmenn som vil til Russland. Like lite som russiske myndigheter bestemmer hvem som skal få visum til Norge.

Vanskelig stilling. Journalistene er i en vanskelig stilling i alle landene Skre nevner. Bare i fjor ble fem journalister drept i Russland. Både lokale og utenlandske journalister får merke at myndighetene vil ha kontroll over dem. Visumnekt er ett mulig virkemiddel, noe Norge er svært kritisk til.

Visumavtalen mellom Norge og Russland fra 2008 var et gjennombrudd, og har gjort det lettere for journalister å få visum. Vi tolker imidlertid enkelte spørsmål i avtalen forskjellig. Visum til frilansjournalister er et eksempel på dette. Dette tar vi kontinuerlig opp i våre møter med russiske myndigheter.

Bred kontakt, klar tale. Skre beskriver, med utgangspunkt i situasjonen i Kaukasus, det evige dilemma for diplomatiet: Hvordan skal vi behandle land som opptrer i strid med det vi mener er riktig? Vår tilnærming må være bred kontakt og klar tale. Det gir oss anledning til å ta opp både journalisters arbeidsvilkår på prinsipielt grunnlag og enkeltsaker der dette er mulig.

Norge har løpende kontakt med Russland, Georgia og Aserbajdsjan. Under alle politiske møter vi har hatt med disse landene, har menneskerettigheter og ytringsfrihet vært temaer. Vi bidrar også med prosjektfinansiering for å støtte en gradvis oppbygging av sunne sivile samfunn og demokratiske institusjoner.

Ytringsfrihet. Effekten av ett lands påvirkning er imidlertid begrenset. Vi arbeider derfor gjennom FN, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og Europarådet for å styrke situasjonen for demokrati og menneskerettigheter i landene i det tidligere Sovjetunionen. Norge er aktiv i alle disse organisasjonene, og jobber for å sette aktuelle ytringsfrihetsspørsmål på dagsordenen.