Historisk arkiv

Barents Spektakel 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i festivalavisen, januar 2011

Utenriksminister Støres artikkel i festivalavisen til Barents Spektakel 2011.

 

Kjære festivalgjester,

For fire år siden var temaet Border-Crossing Excercises, hvor Pikene på Broen lekent stilte spørsmålet om betegnelsen Kirke-Nikkel-nes – området ved den norsk-russiske grensen – bare skulle forbli en drøm. I år er overskriften Mind the Map – ja, en svært treffende tittel! Både våre fysiske og ”mentale” kart over nordområdene er i endring. Mind the Gap, jernteppe og gråsone byttes ut med ”nye” kart, avtaler og grenseoverskridende samarbeid med vårt nabofolk i øst.

For 2010 var et merkeår for grenseregionen i nord. Delelinjeavtalen var et historisk gjennombrudd som åpner nye samarbeidsmuligheter. Avtalen om grenseboerbevis og erklæringen om økt grensenært samarbeid er også tunge merkesteiner. Og vi har styrket Norges nærvær i Nordvest-Russland gjennom åpningen av vårt nye honorære konsulat i Arkhangelsk. Dette er begivenheter som både på kort og lang sikt skaper endringer i Barentsregionen.

Barents Spektakel/ Barentsdagene har vært med i denne fascinerende utviklingen fra starten av og bygd opp en fast møteplass. Den er kjennetegnet av kunstnerisk kreativitet og et godt klima for dialog mellom naboer i regionen. Festivalen er møtt med stor internasjonal interesse. Media og observatører fra mange land kommer til Kirkenes i januar-februar for å se hva denne kultursamlingen og folk-til-folk- mønstringen betyr, i praksis.

I år preger kunstnere fra syv forskjellige land programmet, i tillegg til deltakere fra Norge og Russland. Og det er med glede jeg ser at det gode samarbeidet mellom Sør-Varanger kommune, Pikene på Broen og Utenriksdepartementet fortsetter. Jeg vil dessuten gi ros til Barentssekretariatet som er en viktig medspiller også i denne sammenheng.

Festivalen har utviklet seg til å bli en kulturell pådriver – nasjonalt og internasjonalt – for denne regionen. Den tilbyr også gjennom Kirkeneskonferansen og andre seminarer en inspirerende ramme for utveksling av ideer, visjoner og erfaringer fra regionen i nord.

Med ønske om mange kreative festivalopplevelser,

Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Oslo, januar 2011

Om festivalen: barentsspektakel.no