Lansering av Brasilstrategien
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Oslo, 21. mars 2011
Tale/innlegg | Dato: 21.03.2011
21. mars lanserte utenriksminister Jonas Gahr Støre sammen med fire andre ministre regjeringens Brasilstrategi. I slutten av mars drar han sammen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Brasil for å presentere strategien for brasilianske kolleger og det norske miljøet der.
Utenriksministerens innlegg var basert på følgende momenter
Sjekkes mot framføringen
- Velkommen - til lansering av regjeringens Brasilstrategi. Fra regjeringen stiller vi manns- og kvinnesterke i dag, det sier sitt om betydningen.
- Helt kort: Det globale bakteppet: Horisonten i øst og i sør, multipolare verden, maktforskyvningene, Brasil – som Kina, India, Indonesia, Sør-Afrika, m.fl. – nå betydelige spillere på den internasjonale arena. Økonomisk makt, kulturell innflytelse, politisk makt. Viktig for Norge, for norske interesser, å bygge ut våre forbindelser til disse landene. Flere strategier: Kina, India, nå Brasil.
- Vi startet dette arbeidet med en Brasilstrategi for ganske nøyaktig ni måneder siden (21.6.2010). Mye kan skje på ni måneder.
- Målet vårt har vært en åpen og inkluderende prosess. Den har blant annet omfattet tre åpne temamøter. Disse har bekreftet bredden, interessen og det sterke faglige og personlige engasjementet som preger mange miljøer i forholdet mellom Norge og Brasil. Det er bra.
- Regjeringen og departementene har ikke laget denne strategien alene. Det har vært god deltakelse fra et mangfoldig sivilsamfunn, representanter fra blant annet miljø, kultur, urfolk, næringsliv, akademia, partene i arbeidslivet – sammen med flere departementer. Prosessen har i seg selv fremmet økt kunnskap, høyere bevissthet, flere kontakter og mer interesse for Brasil i Norge.
- Jeg vil derfor takke alle som har deltatt i denne prosessen som har ført frem til Brasilstrategien.
- Dokumentet har fire hovedsatsingsområder:
- 1) Næringsliv, handel og investeringer;
- 2) miljø og klima;
- 3) globale utfordringer; og
- 4) kunnskapssamarbeid og samfunnsutvikling.
Søylene omfatter også økt samarbeid innen idrett og kultur.
Vi har søkt å finne mange områder vi kan utveksle erfaringer og lære av hverandre - synergier.
- Geografisk sett er det langt til Brasil (verdens femte største land, i både areal og folketall, verdens åttende største økonomi). Men gjennom arbeidet med strategien har våre to land rykket nærmere hverandre. Et par eksempler, som mine kolleger vil utdype:
- Handel: Vi ser på de muligheter som ligger i økt samhandling og investeringer.
- Energi: Vi tar opp de muligheter som ligge1r i å være to store energinasjoner, og hvordan vi som partnere kan kombinere denne rollen med en fremtidsrettet miljø- og klimapolitikk.
- Miljø: Begge land har store, verdifulle og sårbare naturområder - de norske havområdene og Brasils regnskog – og dette stiller store krav til forvalteransvar.
- Utenrikspolitikk: Både Norge og Brasil er pådrivere for å fremme en internasjonal rettsorden og effektiv internasjonal organisering (multilateralisme), fredelig løsning av konflikter, bekjempelse av klimaendringer, økt respekt for menneskerettigheter og bekjempelse av fattigdom.
- Kort fortalt: Norge ønsker et tettere samarbeid med Brasil om internasjonale spørsmål både i multilateral og bilateral sammenheng. Vi ønsker å være en naturlig samarbeidspartner for Brasil på disse områdene.
- Vi har satt punktum for strategidokumentet - men ikke for strategiarbeidet. Tvert om:
- Vi lager nå et ”Brasilforum” som vil bidra i arbeidet med en handlingsplan for å følge opp strategien.
- Vi styrker ambassaden i Brasilia og generalkonsulatet i Rio, både med flere utsendte og lokalt ansatte.
- Erik Solheim og jeg drar neste uke på vårt første felles ministerbesøk, til Brasil, hvor vi også skal presentere strategien for våre brasilianske kolleger, og for det norske miljøet i Brasil.