Historisk arkiv

Nordområdestrategien, Norge og Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Nordområdekonferanse i regi av Arbeiderpartiet, Bodø, 19. mai 2011

Mange lo nesten av oss da vi begynte med folk-til-folk-samarbeidet i nord. Men jeg mener det var rett vei å gå, for nå kommer næringslivet etter. Norske bedrifter begynner etablerer seg i Russland, sa utenriksminister Støre bl.a. i sin innledning.

Noen av de punktene Støre baserte sitt innlegg på:

  • Nordområdestrategien, gjennomgang av mål, visjoner, prioriteringer.
  • ”Nå vet alle hvor Norge er. Vi er det første landet i Arktis som har avklarte grenser”. Vi er Russlands nabo.
  • Mye er gjort i nord som følge av nordområdesatsingen.
  • Ett viktig eksempel: Delelinjeavtalen. Historisk. Nå like før avtalen trer i kraft. Godkjent av både Stortinget og den russiske dumaen. (Undertegnet 15. september 2010. Overenskomsten om maritim avgrensning og samarbeid i Barentshavet og Polhavet). Det viktigste utestående spørsmålet mellom Norge og Russland gjennom flere tiår dermed løst. ”Hva nå, vil kanskje noen spørre. Jeg håper det ikke er noe mer nå, avtalen er gjort. Grensen mellom Norge og Russland er satt”.
  • Nordområdene forblir regjeringens viktigste strategiske satsingsområde i utenrikspolitikken. Derfor foreslår regjeringen å bevilge 1,2 milliarder kroner til ulike nordområdetiltak neste år. Samarbeidet med Russland er, som nevnt, svært viktig. Vi har et tett og dynamisk samarbeid med Russland; det er unikt i verdenssammenheng. Norge og Russland har mange felles interesser. 
  • Mange lo nesten av oss da vi begynte med folk-til-folk-samarbeidet i nord. Men jeg mener det var rett vei å gå, for nå kommer næringslivet etter. Norske bedrifter begynner etablerer seg i Russland.
  • Ikke: ”Olje eller fisk?”. Nordområdestrategien går inn for en videreutvikling av petroleumsvirksomheten i Barentshavet. Jobbe for at virksomheten får størst mulig betydning for norsk og nordnorsk kompetansebygging og for lokal og regional næringsutvikling. Fiskeri og oppdrett er svært viktig i nordområdene også i fremtiden; vi trenger rom for begge deler. Vi må ha både olje og gass og en levende fiskerinæring i nord.
  • Til høsten: Stortingsmelding om bl.a. status for arbeidet med nordområdestrategien.