Historisk arkiv

Fornybar energi er framtida

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i VG, 3. mai 2011

Hogne Hongset skrev i VG 21. april under tittelen "Dumskap satt i system" at klima er viktigere enn strømforsyning for regjeringen. Hongset mener det bør bygges gasskraftverk i Norge, skriver Erik Solheim.

Hogne Hongset skrev i VG 21. april under tittelen "Dumskap satt i system" at klima er viktigere enn strømforsyning for regjeringen. Hongset mener det bør bygges gasskraftverk i Norge.

Vi skal ha sikker strømforsyning, men vi trenger ikke gasskraftverk uten rensing i Norge av den grunn. Det vil føre til økte klimagassutslipp og gjøre det vanskelig å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader. 

I et innlegg i VG framstiller Hogne Hongset det som at mine klimamål er viktigere enn at vi har sikker strømforsyning. Han glemmer at klimamålene ikke er mine private påfunn. Alle partiene på Stortinget unntatt Fremskrittspartiet har forpliktet seg til å redusere de nasjonale klimagassutslippene. 

Vi skal nå klimamålene blant annet ved å energieffektivisere. Hvis husholdningene blir mindre avhengige av energi, vil jo folk bli mindre sårbare for manglende energitilgang. En arbeidsgruppe nedsatt av Liv Signe Navarsete mener det er mulig å halvere dagens energibruk til drift av bygg. 

Rett før påske fremmet regjeringen forslag om et marked for grønne sertifikater som vil gi mer fornybar energi inn i det svensk-norske kraftsystemet innen 2020. At vi skal etablere gasskraftverk uten rensing i tillegg til dette, er jeg uenig i.

Hvis vi ser langt fram og følger anbefalingene i FNs klimapanels siste hovedrapport, bør utslippene fra den vestlige verden i 2050 være en brøkdel av hva de er i dag hvis vi skal nå togradersmålet. Da er det svært kortsiktig å etablere elektrisitetsproduksjon basert på fossilt brensel i dag. Norge har naturressurser nok til å kunne klare seg uten. Vi har blant annet vind, vann, ved og jord- og geovarme som kan kombineres for å sikre energiforsyningen. Det er framtida.