Historisk arkiv

Dette er lærdommen fra 11/9 og 22/7

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i VG, 26. august 2011

Dette er lærdommen fra 11/9 og 22/7: Terror er ekstremistens høyttaler. Men ekstremister er og blir ekstremister, de representerer ytterfløyene og tråkker på det store flertallets interesser. Derfor må terror og ekstremisme bekjempes samlet, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Dette er lærdommen fra 11/9 og 22/7: Terror er ekstremistens høyttaler. Men ekstremister er og blir ekstremister, de representerer ytterfløyene og tråkker på det store flertallets interesser. Derfor må terror og ekstremisme bekjempes samlet. 

Listen er lang, og den er vond: New York 2001. Bali 2002. Beslan 2004. Madrid 2004. London 2005. Mumbai 2008. Og Oslo og Utøya, 22. juli 2011: Et tiår i ekstremismens vold. Langt flere har blitt drept i kriger og borgerkriger, av sult og nød. Men terror er spektakulært og setter store dagsordener. 

Hva har det gjort med verden? Vi lever med konsekvensene av 11/9 hver eneste dag: Krigen i Afghanistan; unge mennesker i den arabiske verden som vender Osama bin Laden ryggen; USAs budsjettunderskudd og børsfallet i sommer; listen er lang, sammenhengene vanskelige. 

Men likevel: På det storpolitiske planet vil 11/9 stå som et skille mellom epoker i global politikk. Høsten 2001 var USA verdens definitive leder og sentrum. I dag er det globale tyngdepunktet i klar bevegelse. Washington strever med å løse egne innenrikspolitiske floker, mye skyldes feilslått strategi og økonomisk overforbruk i håndteringen av terrortrusselen etter 11/9, og som Obama nå må slite med. 

Også på det nære samfunnsplanet har 11/9 gjort klimaet tøffere. Terrorisme, Muhammed-karikaturer og ambassadebrenning har gjort noe med hvordan vi ser på hverandre, og hvordan vi snakker sammen. Ekstremistenes terror preger hvordan det store flertallet av moderate mennesker omgås. Det må vi sette alle krefter inn på å motvirke. Vi må ta samfunnsdebatten – globalt og nasjonalt – tilbake fra ytterpunktene. 

Det er noen positive tegn å spore: Osama bin Ladens tiltrekningskraft er svekket i den muslimske og arabiske verden. Al-Qaida er i stor grad nedkjempet i Afghanistan. Men al-Qaida har lykkes med å infisere Vesten med et bilde av muslimer som potensielle terrorister, og islam som en voldelig og umoderne religion. 

Her kommer vi inn i bildet: 22. juli 2011 har lært oss at dette ikke stemmer. Bin Laden er akkurat like lite en representant for muslimer som gjerningsmannen fra Oslo og Utøya representerer kristendommen og norske fellesskapsverdier. De er begge deler av det samme viruset, de har tilnærmet samme visjon og samme metode. Det er simpelthen ikke fakta til å underbygge at nesten alle terrorister er muslimer, som noen her hjemme hevder. 

I det norske folks reaksjon på udåden 22/7 kan vi sette et annet spor: Vi samles i å ta avstand fra terror. Vi overgir ikke demokratiet, vi vil ha mer av det. Vi lukker oss ikke inne, vi vil bli mer åpne.