Historisk arkiv

Forelesning om norsk utenrikspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo Handelsgymnasium, 17. mars 2011

- Å leve i en overskuddsnasjon gir oss et ansvar, sa Støre bl.a. i sin forelesning om norsk utenrikspolitikk for elever i andre klasse ved Oslo Handelsgymnasium, 17. mars 2011.

Forelesning om norsk utenrikspolitikk ved utenriksminister Jonas Gahr Støre for elever i andre klasse ved Oslo Handelsgymnasium, 17. mars 2011.

 

Støre brukte disse momentene under sitt foredrag:

 

·         Takk for invitasjonen. En dramatisk tid vi lever i: Japan og trippelkatastrofen der. Libya, FNs sikkerhetsråd blir kanskje enig om en ny resolusjon i kveld, det forhandles nå, bruk av makt overfor et annet land, beskytte sivilbefolkningen. Det store opprøret som skjer i mange land i Nord-Afrika og Midtøsten.

·         Men først, viktige spørsmål vi alltid må stille oss selv: Hvem er jeg, hvem er vi, som nasjon, Norge? Hvilke interesser har jeg? Hva vil jeg? Hvor og hvordan kan jeg gjøre en forskjell? Foreta valg og prioriteringer.

·         Store forskjeller, endringer, i Norge på de siste ca. 30 år. Økende velstand, økende innbyggertall, vi lever i fred, Norge er blant de land hvor man får flest barn, folk har tro på fremtiden.

·         Er Norge er ”lite land”? Det kommer an på hva/hvordan man måler. Innbyggertall? Landområder? Havområder? Kontinentalsokkel? Produsent og eksportør av olje, gass, vannkraft, fornybar energi, fisk, pensjonsfondets størrelse, Norges innflytelse i FN? Vi må velge arenaer.

·         Vi er en overskuddsnasjon, der er fred der vi bor, det er ikke som i andre land hvor man lever i en ”revesaks” av stort underskudd og høy gjeld, mange land er fanget i dette. Høy arbeidsledighet i f.eks. Spania, Hellas, også Sverige. Er vi blitt ”Europas heldige fetter”? (Litt klamt?). Å leve i en overskuddsnasjon gir oss et ansvar.

·         Det globale bildet, makten som endrer seg, flytter seg. Verden ble organisert rett etter Den annen verdenskrig – se f.eks. sammensetningen av FNs Sikkerhetsråd – men mye er endret siden den gang. Maktforskyvningene, mot øst, Kina, India.

·         Optimisme og fremtidstro er ulikt fordelt. En undersøkelse i The Economist rett før jul. Sterkere optimisme i øst, mer pessimisme i vest.

·         Selv var jeg i Cairo for få uker siden. Optimismen på Tahrir-plassen, unge, i protest, mot autoritært regime, korrupsjon, fangebehandling, tortur, maktens arverekke. Etter hvert organiserte de seg, bruken av nye kommunikasjonsmidler, internett, mobiltelefon, sosiale medier, organiserte opprøret.

·         En annen horisont: Nordområdene. Vår del av verden. Regjeringens strategiske hovedprioritet. Ressurser, klima, Russland, de tre ”driverne”. Viktig når vi skal foreta valg, prioriteringer. Norges interesser.

·         Hva er viktig for oss? Gjøre bruk av en ”firefeltstabell” – delt inn etter norske interesser og hvor vi kan gjøre en forskjell. Noen eksempler: Afghanistan, global helse, mødrehelse, vaksiner, klasevåpensatsningen.

·         Norge og nordisk samarbeid. Norge og EU/EØS. Norsk sikkerhetspolitikk. Det arktiske samarbeidet.

·         Geografien vår – og identiteten vår. Vi kan ikke velge våre naboer. I disse dager: Nansen-jubileet: Mennesker på flukt. Nord-Afrika i dag.

·         Nansen og norsk identitet. Skisport, idrett. En ledestjerne, et idol, en ”megastjerne”. Norge i 1911, nettopp fått selvstendighet, høykommissær for flyktninger, Nobels Fredspris. Polarekspedisjonene.

 

*****

Spørsmålsrunden tok opp:

  • Norge/Kina. Nobels Fredspris 2010.
  • Kinas økonomiske vekst.
  • Menneskerettigheter. Hvordan påvirke andre stater.
  • Situasjonen i Japan, hvordan Norge kan bidra.
  • Libya. Hvilken rolle Norge kan spille. Sanksjoner virkning.
  • Norge og EU. EØS.
  • Wikileaks, media og åpenhet.
  • Afghanistan.