Historisk arkiv

Jeg vil ikke skåne Frp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Debattartikkel i Dagsavisen, 12. august 2011

Dagsavisen skriver at jeg ønsker å ”skåne Frp etter terroren” (11/8). Jeg vil tilbakevise påstanden. I uka etter angrepene sa jeg at dette ikke var tidspunktet for de spisse politiske debattene om ansvar, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Dagsavisen skriver at jeg ønsker å ”skåne Frp etter terroren” (11/8). Jeg vil tilbakevise påstanden. I uka etter angrepene sa jeg at dette ikke var tidspunktet for de spisse politiske debattene om ansvar. 

Partiene har også vært enige om en lav profil mens vi sørger og følger de drepte til graven. Videre bør det ikke herske noen tvil om at den ansvarlige for drapene var den som utførte dem. 

Men som jeg selv skrev i Dagsavisen i går, må vi vise at vi i ”samholdet i sorgen tåler motsetningene og konfliktlinjene i politikken”, selv de som knytter seg til spørsmål som grenser opp mot 22/7.  

En veldig tydelig motsetning i syn på mangfoldets muligheter og utfordringer går mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Jeg har deltatt i mange av debattene med Frps talspersoner og har til hensikt å fortsette med det, også når vi skal vurdere sammenhengene mellom politisk tankegods og det grufulle vi opplevde. Jeg merker meg at ledende representanter for Frp sier at de kunne har uttrykt seg annerledes i omtalen av minoriteter og mangfold, men at det politiske budskapet står fjellstøtt. De kan være trygge på at de vil møte meg i debatter om dette i ukene og månedene som kommer. 

Jeg ledet Arbeiderpartiets integreringsutvalg som fikk bred tilslutning til sine forslag på Aps landsmøte i april. Vi har et program for integrering på en solid felles norsk verdiplattform. Det handler om verdier som er formet gjennom et samfunn åpent mot impulser og inntrykk utenfra. 

Kjerneverdiene er demokrati, rettsstat, menneskerettigheter, likestilling og likeverd. På dette grunnlaget, som gir felles rammer for alle i Norge, må vi åpne for og gi trygghet til et større mangfold. 

Vi er gode på likhet i Norge. Vi bør bli bedre på mangfold, bedre på å se kvalitetene og mulighetene i et større norsk ”vi”. Samfunnsdebatten må bidra til å forme hva vi opplever som plikter og rettigheter knyttet til ”det norske vi”. Etter 22/7 sa mange i Norge at de følte en større tilhørighet til fellesskapet. Det kan bli en ressurs for oss. 

Da må også samfunnsdebatten bli mer inkluderende, der de som opplever frykt også kommer til uttrykk. Og ingen av partiene skal «skånes», men snarere utfordres. Jeg ser fram til å delta i den debatten.