Historisk arkiv

Integrering. Hijab og dommere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Dagsavisen 22.2.11

Innenfor enkelte offentlige myndighetsroller har vi lagt vekt på at plagg og symboler ikke skal tydeliggjøre en særskilt identitet eller religiøs tilknytning. Jeg vet at mange finner en slik tydeliggjøring uproblematisk. Vi mener at bred tillit til visse yrkesgrupper best sikres ved felles uniformering, skriver Støre i et innlegg i Dagsavisen 22. februar 2011.

Masterstudent Hiba Khan Rajpoot deler i et innlegg i Dagsavisen (16.2) viktige erfaringer om bruk av religiøse symboler og muligheter for minoriteter i arbeidslivet, blant annet i politi og rettsvesen. Hun har klare meninger, og jeg synes hun argumenterer godt for sitt syn.

Rajpoot er bekymret for at forslaget fra Arbeiderpartiets integreringsutvalg om ikke å ha religiøse symboler hos aktor og dommere vil hindre innvandrerkvinner i å komme inn i arbeidslivet. Hun er redd for at et slikt forbud vil føre til at mange ikke vil føle seg hjemme i det norske samfunn.

Dette er synspunkter jeg tar på stort alvor. Jeg mener det må være en prioritet at samfunnets politiske valg sikrer at det er høyt under taket og at alle i landet kan føle seg som en del av «det norske vi». Det er avgjørende å forhindre at noen definerer seg utenfor samfunnet, at de ikke føler tilhørighet.

Derfor sier utvalget veldig tydelig at enhver skal ha rett til å utøve sitt livssyn i Norge. Vi er et samfunn som respekterer religionens plass i mange menneskers liv innenfor norske lover og vår demokratiske rettsstat som sikrer individets rett og frihet. Utvalget slår fast at hovedregelen i norsk arbeidsliv er at man kan kle seg slik man ønsker, og markere sin religiøse identitet. I forhold til alle de forslagene som har versert om forbud mot det ene eller andre plagget, har vi stått fast på dette prinsippet.

Innenfor enkelte offentlige myndighetsroller har vi lagt vekt på at plagg og symboler ikke skal tydeliggjøre en særskilt identitet eller religiøs tilknytning. Jeg vet at mange finner en slik tydeliggjøring uproblematisk. Vi mener at bred tillit til visse yrkesgrupper best sikres ved felles uniformering.

Vi husker at det ble vedtatt at politiet ikke skal bruke religiøse symboler. Utvalget mener at en naturlig videreføring er at aktoratet, som representerer politiet i rettssalen, heller ikke bruker synlige religiøse symboler og at dommere heller ikke bærer slike symboler. Vi mener dette ikke bør gjelde for meddommere, som ved sitt nærvær representerer den tiltaltes like og samfunnet som helhet, inkludert det religiøse mangfoldet i Norge.

Alle, uansett bakgrunn, bør kjenne seg kallet til og velkommen i alle deler av samfunnet. Det er et overordnet mål for Aps politikk. Denne visjonen håper jeg Hiba Khan Rajpoot og jeg vil stå sammen om.