Historisk arkiv

Hilsen til Nordisk Tjenestemannsråds (NTRs) årskonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ullensvang, 19.-22. juni 2011

De diskusjoner dere har og de svar dere kommer frem til, kan ha en betydning langt utover Norden. Kanskje kan ”nordiske” løsninger vise seg å være til hjelp for land som i dag sliter med å tilpasse sine økonomiske modeller til de utfordringer finanskrisen har utløst? sa utenriksminister Støre bl.a. i sin hilsen til møtet.

Fremført som videohilsen.
Sjekkes mot fremføringen.

Kjære nordiske venner,

Takk for anledningen til å sende en hilsen til dere i dag.

Årets konferanse setter temaet ”Samspillet mellom velferdsstatens utfordringer og fagbevegelsen rolle” på dagsorden. Dette er en viktig agenda – og ikke minst et viktig tema for nordisk samarbeid.

I mange land har finanskrise blitt til en økonomisk krise. Og i noen land står de i fare for at det kan utvikle seg til en sosial – og politisk krise. Det er dramatiske tider.

Krisen har satt et nytt fokus på den nordiske økonomiske modellen.

For et halvt år siden møttes verdens økonomiske elite i Davos for å diskutere nettopp denne modellen og hvordan man hadde lykkes med å bygge velferd, stabilitet og økonomisk vekst samtidig.

Fagbevegelsens rolle og organiseringen av arbeidslivet er mye av nøkkelen til denne modellens suksess.

Et organisert arbeidsliv begrenser ingen skaperkraft, den gir gode velferdsordninger, som gjør nyskaping mulig. Ordninger som letter vanlige menneskers vanlige liv. Dette er tilkjempede rettigheter. Tilkjempede, men ikke garanterte.

Det er derfor viktig at fagbevegelsen stadig ser på sin egen rolle både nasjonalt og sammen med andre likesinnede i Norden.

Spørsmålet blir: Hvordan skal vi sikre våre velferdsordninger uten å svekke det økonomiske fundamentet de er bygget på?

De diskusjoner dere har og de svar dere kommer frem til, kan ha en betydning langt utover Norden. Kanskje kan ”nordiske” løsninger vise seg å være til hjelp for land som i dag sliter med å tilpasse sine økonomiske modeller til de utfordringer finanskrisen har utløst?

La meg igjen understreke hvor viktig det er at vi i de nordiske landene deler erfaringer om de felles utfordringer vi står overfor.

Alle våre land er små, sett i verdensmålestokk, men sett under ett, er Norden verdens 11. største økonomi med et BNP større enn Indias. Dette gjør Norden til en maktfaktor når vi står sammen. Jeg ønsker dere lykke til med denne viktige konferansen og ber dere fortsette å styrke det nordiske samholdet.