Historisk arkiv

Vårherre, Hongset og ”God dag mann økseskaft”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv, 18. juni 2011

Har du sett? Norge har fått medalje av den internasjonale miljøbevegelsen under klimaforhandlingene i Bonn! Det lille landet langt mot nord har de mest ambisiøse nasjonale målene for CO2-kutt. Og attpåtil jobber de hardt i utlandet. Miljø- og utviklingsministeren svarer på Hogne Hongsets argumentasjonen.

Har du sett? Norge har fått medalje av den internasjonale miljøbevegelsen under klimaforhandlingene i Bonn! Det lille landet langt mot nord har de mest ambisiøse nasjonale målene for CO2-kutt. Og attpåtil jobber de hardt i utlandet. 

Vårherre smilte fornøyd. 

- Ja, det er vel og bra, sa Sankt Peter. 

- Men det er noe som bekymrer meg. En kar fra Industri Energi som heter Hogne Hongset vil at Norge skal gi opp klimamålet og heller overlate til andre land å redusere CO2-utslipp. Han vil visst at norsk industri skal fortsette å bruke gammeldags forurensende teknologi i stedet for å omstille seg til en miljøvennlig framtid. 

- Nei, har du hørt på maken! Tenk om sånne som ham hadde fått styre på 1970-tallet. Da hadde vel halve Vestlandet vært ubeboelig på grunn av industriforurensning og all norsk industri akterutseilt og nedlagt. 

Vårherre var rystet. 

- Ja, vi får ikke ned CO2-utslippene hvis ikke myndighetene kommer med reguleringer og rensekrav som kan drive fram ny teknologi. Det vet jo alle, istemte Sankt Peter. 

- Og hvorfor skulle Norge av alle land i verden slippe unna, spurte Vårherre indignert. 

- Alle land må kutte sine utslipp, men det hviler et spesielt ansvar på rike land som attpåtil har tjent masse penger på olje og gass. 

De to ble enige om at de måtte gripe inn på en diskret måte mot Hogne Hongset og hans like. De kalte inn herrene Asbjørnsen og Moe som satt og spilte Trivial Pursuit med HC Andersen og brødrene Grimm.

- Hei gutter, dere har jo en egen evne til å beskrive menneskelig dumskap. Kan dere ikke skrive en ny versjon av "God dag mann, økseskaft"? Det skal handle om å gi feil svar på riktige spørsmål. Hva vet dere om klimapolitikk?