Historisk arkiv

Vi bryr oss om de kristne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i VG, 21. oktober 2011

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit og KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen har i VG de siste dagene satt søkelyset på de kristnes vanskelige situasjon i Egypt og Midtøsten, og det med rette, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit og KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen har i VG de siste dagene satt søkelyset på de kristnes vanskelige situasjon i Egypt og Midtøsten, og det med rette.

Jeg deler deres uro over utviklingen. Kristne minoriteter har vært under press i Midtøsten allerede i flere tiår og de pågående endringene i regionen kan føre til at tendensen forsterkes.

Sterk avstand
Norge følger denne utviklingen tett. Vi har tatt sterkt avstand fra den omfattende voldsbruken mot koptiske demonstranter i Egypt 9. oktober i år. I min uttalelse dagen etter understreket jeg at Egypts militære overgangsmyndigheter har ansvar for alle borgeres sikkerhet og at alle grupper i det egyptiske samfunnet må kunne benytte seg av sin livssyns-, ytrings- og forsamlingsfrihet uten frykt for liv og helse. Jeg understreket også at statlige medier har også et ansvar i denne sammenhengen.

De historiske omveltningene i Midtøsten gir imidlertid håp om en demokratisk utvikling; vi så blant annet at kristne og muslimer demonstrerte side om side mot Mubaraks regime. Men dagens sammensatte og uforutsigbare situasjon øker også faren for voldsbruk og overgrep. Vi er nå vitne til at underliggende konflikter, som tidligere ble holdt nede av autoritære regimer, kommer til overflaten. Dette innebærer store utfordringer for de nye politiske systemene som er i emning.

Islamistisk inspirerte bevegelser vil etter alt å dømme bli en viktig del av det politiske landskapet, så vel i Egypt som i andre arabiske land, og spørsmål knyttet til religionens plass i det politiske liv vil stå sentralt i den maktkampen som vil fortsette å utspille seg i tiden fremover. Vi vil ta opp livssynsfrihet og andre menneskerettigheter i våre samtaler både med myndighetene og med andre aktører i regionen, inkludert representanter for islamistiske politiske partier. Vi har økt støtten til uavhengige arabiske menneskerettighetsorganisasjoner som spiller en viktig rolle i den demokratiske utviklingen.

Fordømmer
Religionsfriheten er under press også i andre land. I vår menneskerettighetsdialog med Indonesia er religionsfrihet og toleranse et hovedtema. I den sammenheng reises situasjonen for de kristne og andre religiøse minoriteter både i plenum og i arbeidsgruppene av de norske deltagerne. Situasjonen for religiøse minoriteter tas også opp i de politiske samtalene som finner sted parallelt med dialogen og indonesiske myndigheter oppfordres tydelig til å beskytte disse.

I FNs menneskerettighetsråd har vi gjentatte ganger tatt opp situasjonen for religiøse minoriteter i Iran. Vi har fulgt saken mot den iranske pastoren Youcef Nadarkhani tett. Med pakistanske myndigheter har vi tatt opp vår sterke bekymring for landets blasfemilovgivning og måten den praktiseres på. Vi fordømmer de mange politisk og religiøst motiverte drapene i Pakistan.

Norge vil fortsette å reagere på krenkelser av livssyns- og ytringsfriheten, enten det er i Egypt, Midtøsten eller andre deler av verden. Vi snur oss ikke vekk. Vi bryr oss.