Historisk arkiv

Klimaproblemet på alvor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Aftenposten, 28. februar 2011

Vi vet mer enn nok. Bjart J. Holtsmark og Sven G. Holtsmark hevder i et debattinnlegg i Aftenposten 24. februar at vår kronikk om naturkatastrofer 16. februar gir en ubalansert virkelighetsbeskrivelse. Erik Solheim miljø- og utviklingsminister (SV), Jan Egeland direktør Nupi, leder av FNs høynivåpanel for klimatjenester og Børge Brende generalsekretær, Røde Kors i Norge svarer kronikkforfatterne.

Vi vet mer enn nok. Bjart J. Holtsmark og Sven G. Holtsmark hevder i et debattinnlegg i Aftenposten 24. februar at vår kronikk om naturkatastrofer 16. februar gir en ubalansert virkelighetsbeskrivelse. 

I kronikken skriver vi at naturkatastrofene i dag fører til «færre dødsfall enn før fordi stadig flere stater har evne til å gjøre mer for å hjelpe, mobilisere og beskytte sine innbyggere». Den økonomiske utviklingen de siste tiårene har løftet hundretalls millioner ut av fattigdom. De fleste samfunn er i vår tid mye mer robuste enn i tidligere generasjoner, og dødeligheten er naturligvis en helt annen enn den var da avlingene slo feil etter den russiske revolusjonen. 

Samtidig har det vært en sterk økning i antallet naturkatastrofer gjennom hele 1900-tallet. Datamaterialet fra blant andre Cred, FN, Røde Kors og reassuranseselskapet Munich Re viser alle at dette århundret dessverre ligger an til å få mange flere katastrofer som følge av tørke, flom og ekstremvind enn det vi har oversikt over i tidligere generasjoner. 

Gjøre mer
Både dersom vi korrigerer for befolkningsvekst og for geofysiske katastrofer som jordskjelv, er tendensen en økning av antallet klimarelaterte katastrofer. Vårt poeng er at vi må gjøre mer for å komme katastrofene i forkjøpet, der sårbarheten er størst og der katastroferisikoen forventes å øke mest. 

I kronikken skriver vi at et overveldende flertall av forskere, regjeringer og hjelpearbeidere er enige om at vi rammes av menneskeskapte klimaendringer. Vi kan med stor grad av sikkerhet fastslå at en vesentlig del av ekstremværet vi har sett de siste årene går ut over naturlige variasjoner. Den kunnskapen vi har tilsier at det haster med å få på plass avtaleverk som reduserer globale utslipp og bidrar til effektive tilpasningstiltak der klimaforandringene ventes å ha størst konsekvenser. 

Det er selvsagt fortsatt mye kunnskap vi ennå ikke besitter om sammenhengene mellom ekstremvær og klimaendringer. Derfor har Norge vært med å støtte en spesialrapport av FNs klimapanel om dette temaet, som vil bli lansert senere i år; derfor vil FN-systemet og Verdens meteorologiske organisasjon organisere et globalt system for forbedret klimavarsling og derfor satser Røde Kors mer på å bygge bevissthet rundt klima og forebygging av humanitære katastrofer i samarbeidet med søsterforeninger i sårbare land. 

Handle nå
Vi trenger stadig tilfang av ny kunnskap, men vi vet mer enn nok til å handle nå og har ikke råd til å vente hverken med utslippsreduksjoner eller tilpasningstiltak. Som Holtsmark og Holtsmark skriver: Klimaproblematikken bør tas alvorlig.