Historisk arkiv

Næringslivet trenger nasjonale klimamål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i VG, 17. juni 2011

Norsk næringsliv er tjent med en offensiv klimapolitikk. De bedriftene som er tidlig ute med å omstille seg til grønn teknologi får et forsprang i den internasjonale konkurransen. Dette er en av grunnene til at vi må holde fast på målet om å kutte mesteparten av klimautslippene innenlands, skriver miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Norsk næringsliv er tjent med en offensiv klimapolitikk. De bedriftene som er tidlig ute med å omstille seg til grønn teknologi får et forsprang i den internasjonale konkurransen. Dette er en av grunnene til at vi må holde fast på målet om å kutte mesteparten av klimautslippene innenlands. 

Hogne Hongset fra Industri Energi vil ha et nytt klimaforlik der vi fjerner dette målet. Det er å gå baklengs inn i fremtiden. 

USAs president Barack Obama sa det samme da han var i Norge. Han var overrasket over hvor raskt industrien omstilte seg da amerikanske myndigheter stilte krav i form av utslippskvoter for svoveldioksid og nitrogenoksider. Denne erfaringen må vi bygge videre på. 

Skal Norge bevare vår troverdighet i de internasjonale klimaforhandlingene, må vi ha et ambisiøst klimamål på hjemmebane. Vi må være vise utviklingslandene at det er mulig å kombinere et høyt velstandsnivå med et lavt utslippsnivå. Hvis ikke et rikt, velutviklet land som Norge skal ta sin del av byrden, hvem skal gjøre det da? 

Jeg skal gi Hogne Hongset rett i at norske kutt alene ikke redder verden. Vi må også gjøre en innsats for å kutte klimautslipp globalt. Det gjør Norge blant annet gjennom regnskogprosjektet og en ny satsing på fornybar energi i utviklingsland. Samtidig jobber vi selvsagt for en global klimaavtale som omfatter alle land. 

La oss fortsette å inspirere verden, ikke skuffe den!