Historisk arkiv

Korrupsjon må ikke skremme oss

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Vårt Land, 5. mai 2011

Hvis vi skal skape endring må vi våge å satse, samtidig som vi gjør det vi kan for å sikre at pengene ikke misbrukes, skriver miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Hvis vi skal skape endring må vi våge å satse, samtidig som vi gjør det vi kan for å sikre at pengene ikke misbrukes. 

Regnskogshjelp. Jeg deltok nylig på lanseringen av en evaluering av regnskogsatsingen. Der fikk Norge ros, men også råd om områder hvor vi kan bli bedre. Lederen for konsulentteamet, Pat Hardcastle, oppfordret forsamlingen til å akseptere at land som Guyana, Indonesia og Kongo ikke er som Norge. Han har et viktig poeng. Hvis vi skal vente til disse landene er som Sveits eller Norge før vi tør å gjøre noe, vil regnskogen forsvinne i mellomtiden. 

Vårt Land hadde 30. april en artikkel om frykt for korrupsjon i klimabistand. Dette er en viktig debatt om en velkjent utfordring. Korrupsjon er en risikofaktor, både i klimabistand og annen bistand, men risiko må ikke skremme oss fra å handle. 

Nulltoleranse. Det betyr selvsagt ikke at vi godtar korrupsjon. Vi har nulltoleranse for korrupsjon. Korrupsjon er en viktig årsak til avskoging, og en viktig årsak til fattigdom. Utfordringene er sammensatte. Et årvåkent og kritisk blikk fra sivilt samfunn og andre kunnskapsmiljøer er viktig. Arbeidet til Transparency International, det internasjonale skogforskningsinstituttet Cifor, FNs antikorrupsjonsarbeid og Christian Michelsens Institutt er eksempler på arbeid Norge støtter økonomisk, for å styrke kunnskapen om og oversikten over denne utfordringen. Vi støtter også Intosai, en uavhengig sammenslutning av 185 riksrevisjoner. 

Høyt prioritert. Verdens regnskoger befinner seg i land med store utfordringer, men det finnes også gode krefter i disse landene som ønsker å bekjempe korrupsjonen. Hvis vi skal lykkes med å bekjempe klimaendringer og fattigdom og bevare naturmangfoldet, må vi gjøre det vi kan for å styrke de gode kreftene både i regjering og sivilt samfunn. Nettopp det forsøker Norge å gjøre gjennom regnskogsatsingen. Det krever at vi tør å satse. 

Vårt Land fremstiller det som et problem at enheten i Indonesia som leder an i samarbeidet med Norge, rapporterer direkte til presidenten, fordi makten da er «samlet på færre hender». Som i alle demokratier er det i Indonesia sterke politiske krefter som trekker i ulike retninger. Det er avgjørende viktig og svært positivt at presidenten engasjerer seg sterkt i klimaarbeidet og viser hvor høyt han prioriterer å redusere avskoging. Lederen av enheten som leder samarbeidet med Norge, Kuntoro Magnusobroto, er også internasjonalt anerkjent for sin ledelse av gjenoppbyggingen av Aceh-provinsen etter tsunamien i 2004, der store pengestrømmer ble håndtert på en utmerket måte. Han leder også presidentens antikorrupsjonsenhet og en innsatsstyrke mot ulovlig hogst. Jeg har selv besøkt Aceh etter tsunamien. Det er en fantastisk suksesshistorie. 

Enorme utfordringer. Det ville være trygt å sitte med hendene i fanget og se på mens verdens regnskoger forsvinner. Det ville også være ekstremt farlig, fordi det innebærer å lukke øynene for de enorme utfordringene verden står overfor. Avskoging ødelegger livsgrunnlaget til noen av verdens fattigste mennesker, og et unikt naturmangfold. Det bidrar også til mer klimagassutslipp enn verdens fly, skip, biler og tog til sammen.