Historisk arkiv

Dagsavisen uklar om Norge og korrupsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Dagsavisen 28. januar 2011

Vi forstår at Hege Ulstein i sin kommentar 26. januar ønsket å berømme Norge for ikke å skåre billige politiske poenger ved å stanse utbetalingene til Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose etter siste dagers ”avslørende” medierapporter om korrupsjon.

Vi forstår at Hege Ulstein i sin kommentar 26. januar ønsket å berømme Norge for ikke å skåre billige politiske poenger ved å stanse utbetalingene til Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose etter siste dagers ”avslørende” medierapporter om korrupsjon. Likevel etterlater Ulsteins kommentar noen uklarheter som gjør at jeg mener det er nødvendig å presisere hva Norge og Norden har gjort i denne saken.

Norge har som Sverige og Danmark null-toleranse for korrupsjon. Vi vet at det er systematisk korrupsjon i mange av landene hvor Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose har prosjekter. Derfor har vi stilt tydelige krav til fondets rutiner for forebygging, avdekking og oppfølging av slike saker. Vurderingen er at Det globale fondet er blant de beste til å oppdage og forfølge saker om korrupsjon. De er også, slik vi ser det, blant de mest åpne i spørsmål om saker der korrupsjon er avdekket.

Sakene som Ulstein omtaler ble fondets styre orientert om i oktober i fjor. Fra norsk side gjorde vi det umiddelbart klart at vi ser meget alvorlig på det som er avdekket og vi forsikret oss om at sakene ble fulgt opp i samsvar med fondets rutiner. Fondet har stanset utbetalingene til prosjektene og misligholdte beløp blir krevd betalt tilbake.

Det globale fondet har, som Norge, nulltoleranse for korrupsjon. Det er bred enighet i fondets styre om dette prinsippet. Det har Norge vært pådriver for og vi følger det opp gjennom deltakelse i fondets styre og i direkte kontakt med fondets ledelse. Norge deltar i samme styregruppe som blant andre Sverige og Danmark og vi har felles posisjoner i styremøtene. Vi arbeider sammen med våre nordiske partnere for å støtte pågående reformprosesser i fondet. Reduksjon av risiko for korrupsjon og effektivitetsøkning i fondets virksomhet er en del av reformarbeidet.  Etter det Utenriksdepartementet har fått bekreftet, vil både Sverige og Danmark fortsatt være sentrale støttespillere til fondet, både med pengebidrag og politisk engasjement.

Norge er hverken smartere eller mer naive enn svenske og danskene i denne saken. Tvert i mot står Norden samlet i den internasjonale kampen mot korrupsjon både i Det globale fondet og i andre multilaterale fora.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre