Historisk arkiv

Nordområdene – muligheter for norsk maritim næring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Maritim avis 2011

Siden den kalde krigen er nordområdene i ferd med å bli et nytt sentrum for geopolitisk oppmerksomhet som følge av issmelting, nye sjøveier, etterspørsel etter naturressurser og som kunnskapsbase for å studere klimaendringene. Nordområdene er derfor regjeringens viktigste strategiske satsingsområde, skriver utenriksminister Støre.

Siden den kalde krigen er nordområdene i ferd med å bli et nytt sentrum for geopolitisk oppmerksomhet som følge av issmelting, nye sjøveier, etterspørsel etter naturressurser og som kunnskapsbase for å studere klimaendringene. Nordområdene er derfor regjeringens viktigste strategiske satsingsområde.

Norges sjøareal er seks ganger større enn landarealet, og mesteparten ligger i nordområdene. Den maritime næringen er derfor en sentral medspiller i den videre utviklingen i nord. I Rederiforbundets nylig framlagte nordområdestrategi trekkes tre områder fram som særlig interessante:

Komplementære støttetjenester i forbindelse med energiutvinning til havs; destinasjonstransport til /fra havner og anlegg i arktiske farvann, og transpolare transporttjenester langs arktiske sjøruter. Destinasjonstrafikk forventes å øke spesielt i omfang de nærmeste årene.

Økt utvinning av petroleum og mineralressurser i Barentsregionen vil også skape muligheter for norsk maritim sektor, bl.a. når det gjelder omlasting av gasskondensat og olje. Videre gir økt maritim aktivitet muligheter for utvikling av service og støttefunksjoner i norske havner. Interessen for transittrafikk gjennom Nordøstpassasjen er også økende. I 2011 forventes trafikkrekord med ti seilinger fra Europa til Asia.

Felles for disse områdene er at det dreier seg om operasjoner under svært krevende geografiske og klimatiske forhold. Utfordringene er store bl.a. når det gjelder sjøsikkerhet, miljø, klimautslipp, beredskap, overvåking og kontroll.

Regjeringen er opptatt av å videreutvikle strenge internasjonale regler og bransjestandarder for maritime operasjoner i arktiske strøk, et arbeid der vi spiller på lag med næringen. For den norske maritime næringen, som er verdensledende innenfor teknologi, kompetanse og kapital, er høye standarder et konkurransefortrinn. Samhandling og kunnskapsdeling er andre viktige nøkkelbegreper.

For å gripe mulighetene i nord, må vi bygge broer mellom næring, forskning og utdanning og forvaltning. Bergensregionen med sin maritime klynge, Norges største havn, store oljevirksomhet og relevante kunnskapsmiljøer er i så måte sentralt plassert.

Dette understreker også et annet poeng, nemlig at nordområdestrategien er en nasjonal satsing. Vi må jobbe sammen for økt kunnskap, aktivitet og nærvær i nord.

*****

Maritim avis utgis av Maritimt Forum Bergensregionen og ble distribuert som innstikk i Bergens Tidende 11. oktober 2011. Mer informasjon se forumets nettsider.