Historisk arkiv

Nansen-markering i Buenos Aires

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hilsen fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nansen-markering i Buenos Aires 27.10.11.

Hilsen fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nansen-markering i Buenos Aires 27.10.11

Denne hilsen ble oversatt til spansk og lest opp av ambassadør Nils Haugstveit under et Nansen-arrangement i Buenos Aires 27.10.11.

 

”La meg få gratulere og takke Armenias ambassade, UNHCR og Norges ambassade med at dere i samarbeid med Det armenske senteret i Buenos Aires har fått i stand en markering til ære for Fridtjof Nansen.

Nansen er en av de store i norsk historie, et av våre nasjonale forbilder. Nordmenn flest tenker nok på Fridtjof Nansen som symbol på det beste i mennesket, et idol, et moderne renessansemenneske - som idrettsmann, oppdager, vitenskapsmann, humanist, forfatter, diplomat - og en av våre nasjonsbyggere.

Samtidig var det som internasjonaltist han satte de aller dypeste spor - Nobelprisvinneren. Hans humanitære innsats i Armenia, hans stilling som den første høykommissær for flyktninger i forløperen til FN, Nasjonenes Liga, og ikke minst Nansenpasset vitner om det.

Hver dag minnes jeg Nansen, bokstavelig talt. Når jeg sitter ved skrivepulten har jeg et stort portrett av ham, malt av hans kjente malervenn og nabo Erik Werenskiold, på veggen midt imot meg. Det har også norske utenriksministere hatt før meg, som en inspirasjon og som påminnelse om arbeidets alvor, idealer og prioriteringer.

Nordmenn vet at Nansen har en spesiell stilling i Armenia. Og Nansens innsats der har også gitt Armenia en spesiell posisjon i Norge. Det er derfor med forventning jeg ser frem til å besøke Armenia i starten av november, hvor jeg også skal holde et foredrag ved Yerevan State University om Nansen som inspirasjonskilde for dagens utenrikspolitikk, spesielt for freds- og forsoningsprosesser.

Til lykke med markeringen i Buenos Aires!”

 

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Oslo, 27. oktober 2011