Historisk arkiv

Kultur i natur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tekst i programheftet til Peer Gynt-stemnet, Vinstra, 3. august 2011

Jeg oppdager alltid nye ting, nye dimensjoner og nyanser når jeg leser eller ser Peer Gynt på nytt, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre i programheftet til Peer Gynt-stemnet på Gålå.

Peer Gynt er et av Norges og verdenslitteraturens mest kjente verk og var med på å gjøre Henrik Ibsen til en av vår tids fortsatt mest leste og spilte dramatikere – internasjonalt. Dramaet har stor litterær verdi; jeg oppdager alltid nye ting, nye dimensjoner og nyanser når jeg leser eller ser det på nytt. Det er noe allmennmenneskelig ved Peer Gynt og de livssituasjoner han møter, selv om de både er underlige, ekstreme, komiske og tragiske. Hans selvgodhet – men etter hvert voksende selvinnsikt og ydmykhet – blant annet etter smertelige erfaringer som verdensborger – de lag på lag han blir nødt til å skrelle av – er livsvisdom også for oss mennesker anno 2011. 

*** 

Å ta med barn til denne forestillingen, gir både en fin tur, en god kultur- og naturopplevelse og en følelse av å oppleve et stykke ”der det er skrevet” eller i alle fall der noen av scenene har sprunget ut. – Mer realistisk og ekte på en måte – og kulturopplevelsen blir dobbelt spennende. For barn som opplever Peer Gynt, tror jeg at aspekter som at stykket er fylt av overraskende handling, underlige karakterer, eventyrlige typer og burleske scener, har en del å si.  

*** 

Fjellet er for meg en kilde å øse av. Jeg henter krefter, holder meg i form, får tankene på glid og slapper godt av i fjellet. Fjellet står der – mens jeg er i bevegelse. Samtidig skifter fjellet ham med været og årstidene. Naturen er stødig og ustadig på samme tid. Jeg tenker ofte på det kjente sitatet – ”in the mountains, there you feel free”. 

*** 

Naturen som medspiller – det er en fin kombinasjon – noe som også kjennetegner ganske mange norske teaterproduksjoner sommerstid, enten det skjer ved Gålåvatnet, på Stiklestad, ved Hafrsfjord, Grimstad eller Rjukan. Du er tett på både skuespillere og selve ”skuet”, utsynet. Stykket må spille med værforholdene og som publikum opplever vi kanskje også en egen form for samhold, tror jeg. Et stykke som spilles ute spiller på mange sanser. Turen fra Spiterstulen til Galdhøpiggen ble lettere å gjennomføre for 11-åringene med Peer Gynt i bagasjen! Å vandre i Peer Gynts rike er alltid en rik opplevelse, på samme måte som det er å reise i Hamsuns Nordland.