Presentasjon av handlingsplanen ”I tjeneste for Norge”
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Oslo Militære Samfund, Oslo, 2. mai 2011
Tale/innlegg | Dato: 02.05.2011
Mandag 2. mai presenterte utenriksminister Jonas Gahr Støre regjeringens handlingsplan for ivaretakelse av personell før, under og etter utenlandstjeneste sammen med fem andre ministre.
Støre baserte sin innledning på bl.a. følgende punkter:
- Siste tids hendelser i bant annet Egypt, Japan og Abidjan er helt ferske eksempler på hvor utsatte våre medarbeidere og deres medfølgende kan være i sitt arbeid ved våre utenriksstasjoner.
- God opplæring og oppfølginger helt nødvendig. Departementet arbeider med å styrke psykososial oppfølging før, under og etter tjenestegjøring på utsatte stasjoner og i forbindelse med krevende hendelser.
- I samarbeid med både eksterne leverandører av helsetjenester og Forsvaret arbeider departementet fortløpende med å få til gode rutiner på dette arbeidet.
- Handlingsplanen ”I tjeneste for Norge” presenterer tiltak som skal ivareta tjenestemenn og deres medfølgende på utsatte utenriksstasjoner.
- I disse dager er situasjonen i Syria preget av stor ustabilitet og uforutsigbarhet.
- For noen uker side var situasjonen i Abidjan i Elfenbenskysten så krevende at det ikke var forsvarlig for vår ambassades ansatte å forlate sine boliger. Men de kom seg ut, og de hjalp øvrige norske borgere i byen med å komme seg ut.
- I mars arbeidet ambassaden i Tokyo i døgndrift med å følge opp norske borgere etter jordskjelvskatastrofen. I februar var ambassaden i Kairo involvert i krisehåndtering i forbindelse med regimets fall. Igjen var ivaretakelse av norske borgere den sentrale oppgaven.
- Vår oppgave og plikt som regjering, som arbeidsgiver og som medmennesker å ivareta de medarbeidere og deres familie som utsetter seg eller utsettes for stor risiko og høye belastninger. Dette er arbeidsgivers omsorgsplikt. Det er også en lovfestet oppgave, etter arbeidsmiljøloven. Det er ivaretakelsen av omsorgsplikten Stortingsmelding 34 og handlingsplanen dreier seg om.
- Handlingsplanen dreier seg for utenrikstjenestens del om hvordan vi som en god arbeidsgiver skal gi våre ansatte og deres medfølgende familie den best mulige oppfølging, uavhengig av hvor de skal og hvor de måtte befinne seg. Dette skal være en enhetlig kjede av tiltak som styrker ivaretakelse før, under og etter tjenestegjøring og forflytning.
- Dette er verken mulig eller ønskelig at vi skal gjøre dette alene. Et lagarbeid for en felles sak. Vi løser flere av våre oppdrag ute sammen med FD og JD. Det er derfor rett og rimelig at vi skal jobbe sammen om dette også hjemme. Vi vil fra UDs side trekke på Forsvarets kompetanse, og har inngått avtale med FD om nettopp dette. Jeg ser frem til å videreutvikle dette samarbeidet, og til å oppfylle de viktige kravene og målsettingene handlingsplanen skisserer. Det er et felles ansvar.